-----------------------------------
Doru Dragan
27 Aug 2008 18:10


-----------------------------------
Il cunosc pe Ovidiu Vaduvescu de pe vremea cand eram amandoi studenti (el la Craiova iar eu la Timisoara) si corespondam pe teme legate de pasiunea noastra comuna (nu, nu sustin ca sutem foarte buni prieteni :)). Am auzit apoi ca a ajuns la Observatorul Astronomic Bucuresti si m-am bucurat spunandu-mi ca poate va ajuta la schimbarea in bine a lucrurilor de pe acolo. Ne-am intalnit la un simpozion organizat de GALAXIS Arad, una din cele mai reusite intalniri ale astronomilor la care am participat. Dupa ceva timp am auzit ca a plecat in Canada si am zis ... asta e. Am auzit apoi ca se ocupa de astronomie in continuare si ca prinsese un post la un observator din Africa de Sud si din nou m-am bucurat. Acum vreo doi ani a trecut pe la Timisoara si ne-am intalnit la Observatorul Astronomic unde a facut o scurta prezentare a activitatii sale. Am fost cam dezamagiti (nu numai eu) de faptul ca prezentarea a decurs cam ca si PPT-ul despre care vorbim, adica avea mai mult aerul unui publicity stunt. Nici vorba de vreo propunere de colaborare. Eu unul nu m-am sifonat prea tare. Am zis din nou ...asta e.
Nu am nimic de impartit cu Ovidiu Vaduvescu, nu vreau sa-i ocup postul pe care-l ocupa acum (nici nu stiu unde). Daca nu era postarea lui Mircea Pteancu nici nu as fi zis nimic. Stiam de EURONEAR (din intamplare, asteroizii sunt una din preocuparile mele de amator, evident). Dupa ce am citit postul lui Mircea am inceput sa ma documentez si m-am bucurat cand am vazut ca pe site-ul EURONEAR se spunea "EURONEAR is summing now more than 100 observed NEAs during the last two years". Am zis ca astia cu presa lor au umflat subiectul asa cum le place lor. Dar dupa aia cautand mai atent am gasit prezentarea Power Point si am vazut ca din pacate nu presa a exagerat. Inca odata vin si sustin ca nu exista un fundament solid stiintific pentru afirmatia ca EURONEAR a descoperit 70 de asteroizi. Nu stiu cine si in ce scop a facut aceste afirmatii. Iar sa afirmi ca printre astia e si un posibil impactor, e o afirmatie hazardata (daca nu chiar iresponsabila) de tip Dumitru Prunariu. Asta e.