-----------------------------------
Ovidiu M. 
27 Aug 2008 18:46

Dob de 10&quot; vs Omni XLT 120mm!
-----------------------------------
As vrea sa va spun ca desi sunt impresionat de faptul ca gasesc DSO'uri din Messier pe cerul meu poluat luminos totusi nu sunt  foarte multumit si asta pentru ca DSO-urile sunt apropae la limita vizibilitatii, chiar si globulare luminoase ca M13... Asta imi spune ca cerul este asa de degradat incat anuleaza mare parte din puterea reflectorului. Asa ca in ce ma priveste am doua optiuni: fie merg pe un dob de 10 fie incerc un refractor de 100 sau 120mm. Din ce am citit insa dobul de 10 nu o sa-mi arate multe in plus fata fata de cel de 8 iar peste 10 nu vreau sa merg acum pentru ca nu-mi permit inca truss-urile scumpe, iar la sonotubul de 12 nici nu ma gandeasc pentru ca este mult prea mare si greu... 

 Pe de alta parte insa nu stiu cat de bun este refractorul de 120mm Omni XLT. Oare imaginea oferita la planete, luna, stele duble, roiuri deschise depaseste pe cea a dobului de 8 actual? M-ar incanta si pentru faptul ca am posibilitate de urmarire automata ceea ce este un mare plus mai ales fata de posibilitatea de urmarire destul de grosiera alt-az a dobului destinut. Totusi mi-ar placea sa stiu ca si imaginea este mai buna ca sa fac un asemenea pas. Stiu, un 100ED ar fi excelent, insa este peste buget deocamdata. 

 Eu am in vedere doua considerente principale care ma determina sa ma gandesc la refractor serios. Primul este faptul ca cerul meu poluat estompeaza foarte mult diferentele pe DSO-uri dintre dob si 120mm refractor, iar al doilea considerent este ca oricum pe un cer negru la o iesire as vedea multe DSO-uri chiar si cu refractorul. SI vorba ceea, restu le vad cu reflectoarele prietenilor :lol: 
 
 Chiar am nevoie de cateva opinii... Ce spuneti?