-----------------------------------
Laurentiu
28 Aug 2008 10:15


-----------------------------------
OvidiuDanut,

Eu am un dobson de 203 mm f/6 de vreo 5 ani, facut de mine, in casa, cu masina de gaurit si ferastraul si optica luata de la Orion Telescopes. Drept sa-ti spun, pana acum nu m-am gandit niciodata sa-l vand si sa-mi iau altul cu apertura mai mare. Am vazut cu el 90 % din obiectele Messsier (pe cele mai multe de cate 10-20 de ori  :) ). Plus planete, comete, stele duble samd.

Sunt foarte multumit de acest instrument si, desi am vazut cerul si prin altele cu diametru mult mai mare si calitate optica probabil mai buna, consider ca nici pe departe nu l-am pus inca la treaba atat cat poate el "duce".

Asa cum spuneau si baietii, niste oculare bune fac la fel de mult cat un telescop bun. Un filtru de reducere a poluarii ajuta si el, insa efectul lui se face simtit cu adevarat mai degraba in afara orasului. 

Intr-o vreme ma straduiam sa ies sa fac observatii in spatele blocului. Dupa ce am iesit din oras de cateva ori, am renuntat, incet dar sigur, la observatiile facute de sub becuri. E drept, acum ies rar din oras dar satisfactia este mult mai mare si calitatea observatiilor incomparabil mai buna. Nu trebuie sa-ti imaginezi ca e nevoie sa te deplasezi la 50-100 de km de oras. 20 de km sunt deseori suficienti pentru a vedea o schimbare radicala. Intr-o noapte de observatii cu cer bun, senin, poti vedea zeci si zeci de obiecte "deep sky" si, mai ales daca sunteti mai multi la un loc, devine cu atat mai antrenant si interesant.  

In concluzie, intrucat am inteles ca ai telescopul de foarte putina vreme, sfatul meu este sa te folosesti de el cel putin cativa ani pana cand chiar simti nevoie sa iti iei un instrument mai mare si - de regula - mai greu de transportat (si, de aceea, folosit mai rar).