-----------------------------------
Doru Dragan
28 Aug 2008 18:34


-----------------------------------
Incep prin a-mi cere scuze in primul rand fata de Ovidiu Vaduvescu in cazul in care considera ca am fost impertinent sau obraznic. Nu sunt carcotas deobicei decat daca am un motiv bine intemeiat. Am fost intrigat de postul lui Mircea Pteancu. Faptul ca cineva, oricine, descopera 50-70 sau 100 de asteroizi in trei zile (sau chiar doi ani) e destul de neobisnuit. LINEAR si NEAT sunt programe automatizate cu tehnologie foarte "teapana". Un om (doi sau trei) avand la dispozitie un telescop (chiar de 2 m) si un CCD (oricat de mare) are probleme foarte mari in a face acest fel de performanta. Ceea ce m-a dat complet cu "rotile in sus" a fost PPT-ul de care tot vorbim, care inteleg ca a fost destinat presei. In cadrul lui am intalnit doar vreo doua slide-uri care erau cat de cat stiintifice. O lista cu indicative de asteroizi si o poza cu un exemplu de astrometrie. Ce m-a intrigat si mai mult a fost ca pe tot site-ul EURONEAR nu aparea nici o referire la un document stiintific oficial care sa vorbeasca despre descoperirile de asteroizi de care tot vorbim. Mai mult, apar o gramada de trimiteri la articole din ziare romanesti sau emisiuni TV tot romanesti, emisiuni si articole inspirate evident tot de PPT-ul amintit. Se intra astfel inr-un cerc vicios. EURONEAR are cel putin o problema de comunicatie, asta se vede din faptul ca nici macar Alex Conu, membru in Consiliul de Conducere al Societatii Astronomice Romane de Meteori (SARM), parte a proiectului EURONEAR, nu stie exact cam cum s-a intamplat treaba cu descoperirile de asteroizi. "... au fost mai multe nopti de observatii si nu doar 3. De fapt toti asteroizii au fost descoperiti intr-un interval de 2 ani" zice el, pe cand Ovidiu Vaduvescu il contrazice si spune ca toti asteroizi (70 - 100 sau probabil pana la cca 480) au fost descoperiti in trei nopti. In conditiile astea nu e de mirare ca un simplu amator ca mine ramane nedumerit. Iar treaba cu un NEA vazut in fuga si dupa aceea pierdut ... ce sa zic :? Si dupa aia mai zice cineva ca e si un posibil impactor :roll: Raman fara cuvinte.
Eu nu am scris MPC denigrandu-l pe Ovidiu Vaduvescu asa incat nu vad de ce zice Alex Conu ca as taia cuiva craca de sub picioare. Eu mi-am exprimat doar niste nedumeriri aici intre noi pe forumul asta.