-----------------------------------
Mircea Pteancu
06 Sep 2008 22:19

Dispozitivul solar Jones
-----------------------------------
Eu sunt deja convins ca Ed Jones, catre al carui sit gasiti mai jos un  link ,este un maiestru vrajitor intrale opticii.


http://home.isoc.net/%7Eejones/

Am retinut ,deoarece suntem la ''Observatii pe timp de zi'',in primul rand dispozitivul sau pentru observatii solare,deosebit de ingenios.Dispozitivul Jones consta  dpdv optic dintr-o oglinda plana si o lentila plan-convexa simpla.Acestea sunt montate pe un suport din lemn (o denumire mai fitzoasa data unei scanduri) ,oglinda plana fiind reglabila,totul fiind asezat pe un trepied.Se tinteste spre ecranul de proiectie aflat la o distanta egala cu distanta focala a lentilei , privind de-a lungul scandurii.Capatul suportului pe care este montata lentila este mai apropiat de ecran. Se regleaza /roteste oglinda plana pana cand lumina Soarelui cade pe lentila, care apoi o focalizeaza pe ecran.
Lentila este de productie proprie,este simpla ,plan-convexa , are un diametru de 10 cm si are o distanta focala de 25m.Imaginea Soarelui ,data de dispozitivul Jones are 23 cm diametru si ,daca atmosfera este calma,permite observarea chiar si a granulatiei solare.Dispozitivul este util mai ales pentru observatiile solare  in grup efectuate de cluburile de Astronomie,pentru observatii solare publice si pentru observarea eclipselor de Soare.
In mod intamplator,acum vreo luna se discuta cu mult interes despre obiective simple de luneta.Aici oglinda plana aluminizata este partea dificila,nu lentila.
Am citit cu multa placere despre acest dispozitiv Jones lansat recent la Stellafane. Unde ,in urma cu 80 de ani, se folosea un alt dispozitiv pentru observarea Soarelui si anume o oglinda concava cu focala de ordinul zecilor de metri,nealuminizata,dispozitiv prezentat in volumul 1 al trilogiei ATM Book ''Scientific American'' editate de Albert Ingall.
Un alt dispozitiv,cunoscut mai ales in lumea germana,pe care-l cunosc din cartea lui Kulin,este cel in care o oglinda concava aluminizata de 6-12m focal,dispusa spre Nord, este alimentata cu lumina de un siderostat/oglinda plana metalizata, actionata electric sau manual ,aflat spre Sud ,ocularul fiind langa siderostat.Acest instrument insa era folosit si la observatii selenare si planetare.
(Poate ar fi mai bine sa ma abtin,dar ''nu poci'',iata pentru amatorii de telescoape ''tubeless'' /''trusstube'',adevaratul telescop fara tub,mai lipseste doar strigatul de lupta al lui Tarzan).
Propunere:care dintre maiestrii nostrii opticieni imi face si mie o lentila pentru un dispozitiv  Jones?Eu dau la schimb o oglinda plana de 12 cm diametru,ca am doua ,nealuminizate-dar asta multumita lui Tavi Stanescu nu mai este o problema.
Mircea