-----------------------------------
Antonio
07 Sep 2008 14:30

O mana de ajutor in achizitionarea unui telescop
-----------------------------------
In primul rand vreau sa va salut pe toti, din moment ce este primul meu post pe acest forum!

:D

Astronomia este una dintre pasiunile mele de cand eram copil, si m-am gandit ca este timpul sa-mi cumpar un telescop ceva mai puternic decat cele pentru incepatori. In afara de vizite sporadice la Observatorul Astronomic din Bucuresti sau privirea cerului printr-un topometru (poate multi veti fi surprinsi, dar cu el vad luna destul de mare/detaliata si planetele mai mari gen Jupiter impreuna cu ai sai sateliti) nu am avut sansa sa observ ceva la un nivel calitativ ridicat.

Fiindca nu am pic de experienta in ce ar trebui sa cumpar, m-am gandit ca ar fi o idee buna sa cer sfatul unor oameni ce se ocupa cu asa ceva de mult timp. Dispun de 18-20 milioane (iar pe viitor intentionez sa iau un suport pentru aparatul foto si un set de oculare si filtre, deci probabil investitia va fi ceva mai mare). Dupa ce am citit zeci de review-uri, am pus ochii pe un Celestron Omni XLT 120 (http://www.skywatcher.ro/Cel/omnixlt120.htm). Din ce am vazut pe aici pe forum, se recomanda telescoapele Dobson, sunt superioare? Presupun ca refractorul pe care l-am dat exemplu (sau oricare altul) este mai scump si din cauza monturii. 

Posibil sa spun o prostie, o luneta (un refractor) este cumva pentru a se concentra pe un anumit astru sa zicem, iar un telescop pentru cerul in ansamblu? Adica, luneta ar avea o calitate a imaginii mai bune?

Ma intereseaza planetele, dar si observarea deep sky (pe cine nu ar interesa de fapt, hehe). Am acces la un cer mai curat, o mare parte din observari o sa le fac in provincie. Totusi, ce as putea sa vad cu un Omni XLT 120? Am vazut diferite poze pe internet, si mi se pare pur si simplu extraordinare. Jupiter vazut mare, nebuloase... adica mie inca mi se pare de domeniul SF-ului si vazute doar cu un telescop de foarte mare putere (si desigur, foarte scump). As ramane recunoasctor daca imi veti putea spune si ce as fi capabil sa vad cu ceva din bugetul de care dispun.

Cred ca asta ar fi tot, pentru moment cel putin. Cu timpul sper sa invat tot ce este necesar, acum probabil par ca un copil ce a vazut pentru prima oara imaginea mamei sale.

:)

Multumesc anticipat,
Antonio Stefan.