-----------------------------------
Ovidiu M. 
07 Sep 2008 16:24

Re: O mana de ajutor in achizitionarea unui telescop
-----------------------------------
In primul rand vreau sa va salut pe toti, din moment ce este primul meu post pe acest forum!

:D

Astronomia este una dintre pasiunile mele de cand eram copil, si m-am gandit ca este timpul sa-mi cumpar un telescop ceva mai puternic decat cele pentru incepatori. In afara de vizite sporadice la Observatorul Astronomic din Bucuresti sau privirea cerului printr-un topometru (poate multi veti fi surprinsi, dar cu el vad luna destul de mare/detaliata si planetele mai mari gen Jupiter impreuna cu ai sai sateliti) nu am avut sansa sa observ ceva la un nivel calitativ ridicat.

Fiindca nu am pic de experienta in ce ar trebui sa cumpar, m-am gandit ca ar fi o idee buna sa cer sfatul unor oameni ce se ocupa cu asa ceva de mult timp. Dispun de 18-20 milioane (iar pe viitor intentionez sa iau un suport pentru aparatul foto si un set de oculare si filtre, deci probabil investitia va fi ceva mai mare). Dupa ce am citit zeci de review-uri, am pus ochii pe un Celestron Omni XLT 120 (http://www.skywatcher.ro/Cel/omnixlt120.htm). Din ce am vazut pe aici pe forum, se recomanda telescoapele Dobson, sunt superioare? Presupun ca refractorul pe care l-am dat exemplu (sau oricare altul) este mai scump si din cauza monturii. 

Posibil sa spun o prostie, o luneta (un refractor) este cumva pentru a se concentra pe un anumit astru sa zicem, iar un telescop pentru cerul in ansamblu? Adica, luneta ar avea o calitate a imaginii mai bune?

Ma intereseaza planetele, dar si observarea deep sky (pe cine nu ar interesa de fapt, hehe). Am acces la un cer mai curat, o mare parte din observari o sa le fac in provincie. Totusi, ce as putea sa vad cu un Omni XLT 120? Am vazut diferite poze pe internet, si mi se pare pur si simplu extraordinare. Jupiter vazut mare, nebuloase... adica mie inca mi se pare de domeniul SF-ului si vazute doar cu un telescop de foarte mare putere (si desigur, foarte scump). As ramane recunoasctor daca imi veti putea spune si ce as fi capabil sa vad cu ceva din bugetul de care dispun.

Cred ca asta ar fi tot, pentru moment cel putin. Cu timpul sper sa invat tot ce este necesar, acum probabil par ca un copil ce a vazut pentru prima oara imaginea mamei sale.

:)

Multumesc anticipat,
Antonio Stefan.

 Bine ai venit Antonio si sper sa ramai printre noi:)
 Acum in legatura cu intrebarile tale o sa incerc sa le raspund punctual:

 1)Ce telescop sa-mi iau?
    La intrebarea asta in primul rand este foarte important unde locuiesti, la bloc sau la casa. Daca locuiesti la casa, ia-ti cea mai multa apertura (diametru oglinda/obiectiv) pe care ti le poti permite. In cazul tau te-ai incadra la un Dobson de 254mm care aduna de 4 ori mai multa lumina decat Omni XLT 120mm si in consecinta vei vedea mult mai multe si mai bine decat cu un refractor de 120mm. Daca locuiesti la bloc gandeste-te ca pentru observatii serioase va trebui sa iesi afara si de aici decurg deja o serie de posibile probleme. Un dobson chiar si de 200 mm este greu de carat si cu siguranta va trebui sa faci cel putin 2 drumuri pe scari pentru a-l transporta. Acelasi lucru este valabil si pt refractorul de 120mm care prin prisma designului sau impreuna cu montura iarasi nu este atat de mic pe cat pare poate... Cu alte cuvinte daca locuiesti la bloc ai grija sa nu-ti cumperi ceva prea mare si sa constati ca ti-e cam anevoie sa-l mai scoti pe undeva... Asta tu trebuie sa te gandesti si sa decizi. Dar daca esti dispus la putin efort mergi pe ruta Dobson 254mm, imaginile pe care ti le va livra sunt incomparabil mai bune decat cele ale refractorului.

"Posibil sa spun o prostie, o luneta (un refractor) este cumva pentru a se concentra pe un anumit astru sa zicem, iar un telescop pentru cerul in ansamblu? Adica, luneta ar avea o calitate a imaginii mai bune?"

2) Si refractorul tot telescop este:) Iar daca te referi la diferenta intre reflectoare si refractoare, as putea sa-ti spun ca dimpotriva, oarecum un refractor cu focala scurta poate scana o bucata mult mai mare de cer decat un reflector:) Pe target-uri specifice amandoua functioneaza la fel de bine.

"Ma intereseaza planetele, dar si observarea deep sky"

3) Dobsonul de 254mm este singura cale atunci:) Pe internet ai vazut probabil poze luate cu echipamente extrem de scumpe. NU TE ASTEPTA in niciun caz sa vezi imagini macar apropiate de ce ai vazut pe net, in special din ORAS. Din oras, o sa fii impresionat foarte mult doar de nebuloasa Orion, de Luna si de planete. Am vazut Jupiterul foarte detaliat zilele astea eu. Insa cand o sa ai posibilitatea sa mergi la cer foarte negru cu accesorii adecvate (oculare scumpe, filtre), vei vedea imagini extrem de frumoase cu dobul de 254mm. INSA NU TE ASTEPTA LA CULORI!

4)Pregateste un buget de cel putin 50% din valoarea telescopului pentru oculare/accesorii de calitate.

 Clear Skies!
 Ovidiu