-----------------------------------
zoth
03 Iun 2006 13:21


-----------------------------------
sub enuntul unor cuvinte frumoase precum univers, curbura si chiar imprevizibilitate sau viata se ascunde de fiecare data un esafodaj eminamente matematic. Pentru ca de cele mai multe ori aceste mecanisme nu pot atinge direct sensibilitatea si implicit puterea de intelegere a oamenilor se recurge la expresii inlocuitoare mai mult sau mai putin plastice.

Domnule Iacob, este foarte adevarat ce spuneti, de fapt, cam de la Einstein incoace, locul modelului mecanic l-a luat cel matematic. A construi un model matematic inseamna a alege un domeniu al matematicii care prezinta o oarecare asemanare cu faptele fizice aflate in studiu si a incerca intr-o forma sau alta sa vedem daca aceste constructii matamatice pot fi puse de acord integral sau cel putin in mare masura cu acele fapte.
Acum, pentru dumneavoastra care sunteti foarte familiarizat cu limbajul matematic, este poate mai usor de a interpreta lumea prin prisma acestui domeniu, de altfel rece, abstract si greoi asa dupa cum spuneti si dumneavoastra, insa pentru multi altii lumea inconjuratoare se arata a fi vazuta cu alti ochi.
Recunosc deasemeni ca sunteti un privilegiat din acest punct de vedere, dar ma incapatanez in continuare sa cred ca lumea este alcatuita din lucruri simple sau cel mult intuitive.
Sunteti daca vreti in postura unui vorbitor de limba straina care pus in situatia de a conversa cu cineva traduceti din limba materna in cea a interlocutorului pentru ca acesta sa poata sa inteleaga ceva.
Personal pentru ca abstractul nu ma incanta deloc, am ales din matematica doar strictul necesar, lasandu-mi intuitia libera mai departe sa interpreteze multe din lucrurile simple de langa noi.
George Thomson spunea:" Simplitatea joaca un rol atat de mare in frumusetea matematicii, incat orice matematician teoretician va alege intotdeauna cea mai simpla dintre posibilitatile ce-i stau la dispozitie, cu conditia fireste, sa nu se afle in contradictie cu faptele. Desi nu pare sa existe vreun motiv special de a crede ca universul este simplu, exista totusi motive serioase sa presupunem ca el este intradevar asa."