-----------------------------------
alexconu
04 Iun 2006 19:35


-----------------------------------
Mirror lock-up inseamna posibilitatea de a ridica oglinda aparatului SLR inainte de a face expunerea. In mod normal la actionarea butonului declansator, mai intai se ridica oglinda, apoi se deschide obturatorul. La terminarea expunerii se inchide obturatorul si oglinda revine (cade) in pozitia initiala. Toata miscarea asta a oglinzii induce vibratii serioase in sistem. Mai ales cand se fac fotografii prin telescop vibratiile sunt foarte deranjante. De aceea, la unele aparate dupa ce se incadreaza, se focalizeaza si se regleaza parametrii expunerii, oglinda poate fi ridicata manual. Dupa terminarea expunerii oglinda va fi coborata tot manual pentru a putea incadra urmatoarea imagine.
Pentaprisma e componenta optica cu ajutorul careia imaginea reflectata in oglnda aparatului SLR este trimisa catre vizor. Pentaprisma practic schimba directia luminii si o face sa iasa prin vizorul aflat in spatele aparatului. Dimensiunea oglinzii si cea a pentaprismei face ca imaginea vazuta in vizor sa fie mai mutl sau mai putin identica cu cea inregistrata pe film. Daca cele doua componente sunt de dimeniuni mai mici in vizor nu vom vedea toata imaginea care se inregistreaza pe film. De exemplu intr-un aparat Zenit E vedem in jur de 83% din imagine, pe cand intr-un olympus om-1 se vede in jur de 98%.
Ecranele de focus sunt niste placute de sticla care se monteaza inainte de pentaprisma. Fizic vorbind aici se formeaza imaginea pe care noi o vedem in vizor si aceasta imagine este cea marita de vizor. In mod normal ecranul de focus este usor matuit pentru ca e gandit pentru fotografia normala in care avem lumina multa si suntem interesati si de vizualizarea profunzimii de camp. In astronomie ne incurca acest ecran mat de focus. La unele camere ecranul se poate schimba. Astfel, il putem inlocui cu un ecran clar pe toata suprafata sa, de mare ajutor in focalizarea din astrofotografie. Un ecran de focus clar este deosebit de greu de utilizat in fotografia normala.
Ce accesorii se folosesc pentru marirea imaginii din vizor. pai sunt diverse oculare, diferite de la un tip de camera la alta care pot mari in general de maxim 2 ori imaginea din vizor. Asta este un alt ajutor in focalizare mai ales atunci cand vorbim de fotografie lunara, solara sau planetara la focale lungi. Unele oculare au puterea de marire variabila. Un exemplu de ocular de-asta ar fi Varimagni de la Olympus.
Intr-adevar Zuiko sunt obiective cotate foarte bine (evident nu toate; sunt si unele destul de slabute). Dar la fel sunt si obiective extraordinare facute de alti producatori.
Eu intr-adevar acum sunt pe Olympus si probabil asa voi ramane pentru totdeauna in fotografia astronomica. A se retine: doar in astrofotografie! In rest Canon uber alles si Mamyia la format lat :D De ce am ales Olympus pentru fotografie astronomica? Simplu.. Pentru ca aparatul Olympus OM-1 este cotat ca fiind cel mai bun aparat pentru astrofotografie. De putina vreme am inceput constructia sistemului Olympus, dar cam in 2 luni cred ca imi voi lua absolut tot ce-mi trebuie in domeniu.