-----------------------------------
Claudiu
17 Sep 2008 20:56


-----------------------------------
Am o intrebare care este apropiata de subiectul discutat.
Acromatele si refractoarele ED sunt cele mai apropiate dpdv teoretic si tocmai de accea as dori sa aflu in ce masura se poate altera corectia dubletului pentru acromatul meu 120 f/8,3 care are o tendinta de a ingalbeni subiectul.
Nu stiu daca acest comportament este rezultatul unei subcorectii sau supracorectii, dar compensarea cromatismului nefast cu o prisma pare interesanta. Insa nu stiu cum s-ar putea reduce aberatia altundeva decit la obiectivul care o produce. Sigur ca este mult mai pronuntata decit la instrumentele ED insa macar schema optica este asemanatoare.
Am folosit filtre minus violet si filtre colorate simple, insa rezultatele nu se compara cu redarea de culoare a unui reflector. Printr-o serie de comparatii intre reflectoare similare si lunete, arunc si eu un banut in borcanul apocromatelor, desi n-am avut inca placerea sa privesc printr-unul de apertura generoasa.
Cit despre prisme/oglinzi diagonale, citisem mai demult cum ca indiferent de instrument (reflector compact sau luneta), este mai indicat ca la rapoartele focale scurte sa folosim oglinzi (ca sa nu apara cromatism) si la rapoarte lungi sa folosim prisme pentru ca, spre deosebire de oglinzi nu apare efectul de scattering... 
Ce este acest efect si oare este un fenomen care altereaza imaginea ?
iata si linkul : http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=82