-----------------------------------
bogdan69
18 Sep 2008 12:27

Bine v-am gasit!
-----------------------------------
Ma numesc Bogdan Spita (spitza de la roata de bicicleta) si sunt nascut in 69, de aici nick name-ul bogdan69. Dupa cum citesc pe aici si eu sunt dintre cei care au inceput acum multi, multi ani cu lentila de ochelari de +0,75. Ce vremuri erau :)
 Din pacate, intre timp, am abandonat aceasta pasiune pentru alte treburi. Pe parcurs am mai avut mici tentative ramase fara rezultat. Asa am un refractor 60/900 no name pe montura alt/azimutala. Ani de zile a zacut intr-un colt de atelier prafuita si trista. Asta din cauza ca nu am fost multumit de instrument.
Mai am un binoclu Exakta 8x-20x50 care a locuit si el o vreme langa luneta.
Trebuie sa-i multumesc sotiei pentru revenirea la aceasta pasiune. Acum cateva saptamani mi-a zis, intr-o doara, sa repun in functie luneta pentru ca e foarte curioasa de ce ma ocupam eu cu asa ceva in tinerete. Zis si facut si iata ca in doua saptamani ma inregistrez pe acest forum, ma  pregatesc sa-mi iau un reflector, citesc deja toata ziua despre domeniu pentru a reveni, cat de cat, la nivelul de acum 20 de ani.( am constatat, cu surprindere, ca am uitat foarte, foarte multe). Pe cer ma orientez perfect, inca.
  De data asta nu mai exista cale de intoarcere, sunt sigur. Deja sunt suparat ca de o saptamana cerul e inchis. :)
 Ca instrument ma opresc, deocamdata, la Astromaster 130EQ. Stiu ca cei mai multi dintre voi veti spune ca nu fac cea mai buna alegere. Ideea e ca imi trebuie un instrument cat mai portabil si ieftin. Majoritatea timpului il voi folosi in deplasare si nu in Bucuresti. Dupa ce ma voi familiariza cu pozitia DSO-urilor voi trece la un instrument mai serios. Momentan ma consider super incepator. Oricum acest Astromaster va face cariera, am impresia, deoarece baietelul meu de 5 ani este foarte interesat de aceste aparate si nu cred ca e doar curiozitate de moment, se pare.
 Observatiile le voi face la 65km de Bucuresti, in Giurgiu, unde am o mica casa de vacanta cu o curte imensa situata in periferia orasului. Exista poluare luminoasa, dar mult mai redusa ca in Bucuresti. Daca voi putea, langa atelierul de electronica imi voi construi si o cupola. Problema e de bani si timp( ca intotdeauna) si nu de spatiu. Dar sa nu anticipez si sa ramana doar o intentie. sper sa ma tin de cuvant si sa am cupola intr-un an. 
 Cat despre instrument. In limita timpului rog pe cei ce au avut "contact" cu el sa-mi dea ceva impresii. Cunosc limitarile tehnice la care trebuie sa ma astept. Ma intereseaza din punct de vedere al constructiei cum se prezinta. Adica cat de ingrijit e construit din punct de vedere mecanic si optic. De exemplu ce sansa de up-grade are montura EQ2 vis a vis de astrofotografie. Ma gandesc ca marea problema ar fi "picioarele" trepiedului care par cam fragile. Oare daca montura se pune pe un trepied mai solid se rezolva problema vibratiilor?
 Gata, nu va mai plictisesc, doresc sa va mai spun doar: Bine v-am gasit!

Bogdan