-----------------------------------
Mircea Pteancu
25 Sep 2008 10:35


-----------------------------------
erwin 
suntem de aceasi parte a baricadei,crede-ma.Te felicit pentru lunetele realizate din lentile de ochelari si/sau recuperate,si eu anul acesta am construit doua asemenea lunete,o luneta olandeza si una Kepler.
Sa revenim insa.Se vorbea despre taierea unor oglinzi plane de contur eliptic din oglinzi plane mai mari,de xerox in acest caz.Se poate face,Tavi a explicat pe scurt cum.Eu am spus doar ca la sfarsitul taierii ,acea oglinda va avea contur eliptica dar nu va mai fi plana optic.
Umila mea parere este sa debitezi din oglinda xerox lata de 30mm o bucata de 43mm lungime,si lasa-o de forma dreptunghiulara, e buna asa.
Telescopul Leviathan al lui Csillag Attila D=203mm F=1920 mm are oglinda plana de forma dreptunghiulara debitata din oglinda de copiator.Si tubul meu RFT D=125MM F/4,5 are o oglinda plana provizorie lata de 35mm debitata din oglinda de copiator.Cea mai mare oglinda de copiator pe care o am (am trei bucati) este lata de 48mm.Am intentia sa le folosesc la construirea unui pseudoscop si a unor periscoape.Cel tarziu  la pensie,peste 12 ani,daca mai ajung.
Pentru o oglinda principala de 150mm ,si intre F/10 si F/8,secundara lata de 30mm iti va fi suficienta ,si iti va asigura un camp de plina lumina standard de 12mm,daca nu vei face cotirea mai mare de 150mm.

Mircea