-----------------------------------
Alex Gaina
27 Sep 2008 03:03

TEHNOLOGII OPTICE, PIB-ul SI CARTILE
-----------------------------------
Vad ca ''ciopliti'' de zor oglinzi plane la acest topic,va urez mare succes desi sunt convins ,si inca ferm, ca nu va veni.Daca unii nu au auzit de efectul Twimman(?) ,e cazul sa afle de existenta acestui ''bau-bau'':
nu se mai pot efectua operatii mecanice (de slefuire,de tesire,de gaurire sau taiere) asupra unei piese optice figurizate.In acest caz o oglinda plana.Daca o faci, suprafata optica se va deforma si...ai muncit degeaba.
Dintr-o oglinda de copiator incearca (pentru ca oricum n-ai alternativa) sa tai o bucata dreptunghiulara,deci o mana de expert in manuirea diamantului sa faca doua taieturi ,cel mult.Inainte insa aplici regula de aur a alchimistilor:''ora,ora,ora et labora'' adica ''roaga-te,roaga-te,roaga-te si apoi lucreaza ''.
Mircea

Am citit o parte din mesaje din acest post. Este foarte lăudabilă dorința lui Mihai de a observa Galaxii, dar,  probabil, un asemenea telescop  costă foarte scump.  I-mi amintesc un vechi coleg de la Chișinau, Dr. Vasile Cernobai, Dumnezeu sa-l ierte, autorul unei cărți depsre comete, care pe la 1989 a inființat o firmă cu scopul de a produce telescoape. Din nefericire a reușit doar la ochelari și cele mai simple filtre. Dar încăpățînarea lui Cernobai merită toată lauda. 

Acuma, însă,  dacă am ajuns la PIB/ capita-ul românesc, eu ca cetățean al Moldovei vă invidiez, dar și Mircea și Mihai și Tavi și Maria Turda, etc, într-un cuvânt toți cetățenii României, ar putea să-l invidieze pe Robert Lebek. Întrucât un cetățean al Germaniei produce cât 3 români.  Ca să fim cât se poate de corecți, creșterea PIB/capita în România între 2005 și 2007 a fost mai bună decât a Moldovei, lucru pe care l-am anticipat. Însă PIB-ul Germaniei crește nu atât de spectaculos.  Dacă nu mă înșeală memoria, atuci PIB-ul Moldovei a crescut în 2007 în raport cu 2005  de 1, 318, al României de 1, 357 ori, iar al Germaniei să pare că nu crescut de loc, sau a variat foarte puțin [1]. 

Acuma, dacă eu as fi Președinte/ Prim Ministru  al Moldovei aș crea condiții producătorilor ( în particular altor amatori de producție de optică) pentru a extinde și a avansa tehnologiile. Dacă ași fi Președinte/ Prim Ministru al României aș face același lucru în România, pentru a nu mai rămâne la nivelul celor 40% din PIB/capita mediu al Țărilor din Comunitatea Europeană [2]. Mai concret, amatorii de construcții de optică ar trebui să se unească și să înființeze o firmă de optică,  care ar avea, cel puțin la început,  sprijinul Guvernului României. 


De fapt, ca să particularizez, Mircea ar fi putut să se mândrească cu un telescop MADE in ROMANIA, și nu unul ZEISS.  

Din nefericire, nu am citit nici o carte de Victor Nadolschi. Poate nu le-am căutat bine pe la Chișinău, însă, dacă cineva dintre participanții la forum ar putea să procedeze la un schimb....


Bibliografie

1. http://www.factmonster.com/countries.html  (Conform acestei surse avem 2900 $ în Moldova (2007), 11400$ în România (2007) și 34200$ în Germania (2007). 
2. Radio recent