-----------------------------------
Alex Gaina
27 Sep 2008 15:24

NADOLSCHI, ECONOMIA, ETC
-----------------------------------
Vreau sa-i multumesc lui Dorin pentru referința la textul carții. In ceea ce priveste partea a doua, mie, unui basarabean i-mi este greu sa judec asupra celui care a fost cu adevarat Victor Nadolschi, caci informațiile biografice din sursele românești, cum ar fi
1) Dicționarul enciclopedic Roman (Îl am din anii 70 ai sec.  trecut)
2) George Ștefan Andonie Istoria matematicilor aplicate clasice. Astronomie și mecanică
nu ne spun, barem, cine dintre oamenii de știință români a fost membru de partid, nemaivorbind de cine ar fio putut să fie securist. Asemenea lucruri au fost oriunde ținute sub 10 lacăte. 
Dacă e să revin la Nadolschi, trebuie să recunosc, că atunci când am găsit biografia lui în cartea lui Andonie,  am fost surprins câtva de evoluția slabă a lui ca carieră profesională (didactică, științifică). Nu prea înțelesesem, de ca atât de mult timp a fost ținut conferențiar, de ce a fost nevoit să părăsească Iașul, ca doar spre sfârșitul vieții să devină profesor la o catedră, care era departe de obiectul lui preferat?
Însfârșit, bibliografia de la sfârșitul articolului despre Nadolschi este incompletă. 

Sigur, că în ceea ce privește eventualele colaborări cu securitatea, nici nu putem să cerem de la Andonie asemenea informații. Ar fi prea mult pentru o carte, și pentru un autor, care ar fi fost supus unor suplicii de neimaginat. Chiar dacă e citită și printre rânduri este utilă, ca să nu zic mai mult. 
Însă, î-mi pare rău, că Andonie nu a arătat în cele patru volume, cine dintre oamneii de știință români a fost barem membru PCR. De exemplu, Î-mi este foarte greu să cred, că fostul președinte al Academiei române Miron Nicolescu nu a fost membru PCR. Dar asemenea informație nu se găsește la Andonie. Chiar și în cazul lui Stoilov, trebuie să gichim, dacă a fost sau nu. Parcă ași crede că Radu Grigorovici a fost membru PCR, dar mai departe? De exemplu, m-ar interesa această problemă în cazul lui Vrânceanu, Moisil, Șerban Țiteica și celorlalți mari "savanți" (cum se obișnuiește să se spună în Basarabia)

Trebuie, să vă spun, că în acest sens rușii sunt mai puțin sofisticați. Mai exact, sursele de profil biobibliografic nu furnizează asemenea informații, DAR, Dicționarul enciclopedic Sovietic, elaborat sub conducerea Laureatului Nobel  Alexandr Prokhorov - arată  că, de exemplu, L. Landau nu a fost membru de partid, V. Ginzburg  a fost din 1947 ș.a.m.d. 

În ceea ce-l privește pe Vasile, eu am trecut vre-o jumătate de an în urma pe la firma lui ( Ba, uite, chiar mi-am amintit exact și ziua...  A fost în ziua înmormântării lui Mihai Dolgan, deci a trecut poate și un an). L-am găsit pe Mitică, băiatul lui mai mare, care mi-a PROMIS, că 

1) Va găsi în arhiva lui taică-su  observațiile unei eclipse de soare, pe care le-a făcut din avion de asupra Mării Cara (la Nord de Siberia).
2) Va intra pe forumul Astronomy.ro și va prezenta observațiile lui taică-său.

Ei și acuma vreau să vă întreb, ce să-i fac eu lui Mitică ăsta?   Sau poate voi puteți să-i dați pantalonii jos? Sigur, că glumesc, dar vă rog să mă scuzați pentru enervare.