-----------------------------------
Mircea Pteancu
28 Sep 2008 20:22


-----------------------------------
Spun aceasta impotriva convingerilor mele,sunt obsedat de ideia de a avea o secundara cat mai mica.Dar postarea mea de azi ,despre cele zece ''porunci '' ale lui Suiter ,spun ca trebuie sa ne ferim de secundarele prea mici ca si de portocularele prea joase.In fond ai dreptate neox,e mai important ca secundara sa fie optic corecta decat sa ne ingrijoram pentru o secundara usor supradimensionata.Dupa Tex,secundara poate avea contur dreptunghiular sau circular.Eu am niste semifabricate,vreo 10-15 buc, din sticla de 6mm grosime de forma dreptunghiulara si avand capetele,deci laturile mici ale dreptunghiului,tesite la 45 grade,deci paralele cu axa optica, a.i. prin ocular  profilul secundarei va fi vazut ca un patrat .Ceea ce vezi si cand folosesti o prisma.
Cat despre portoculare ,vorba lui Dick,ale mele sunt atat de joase incat nu se pot diafragma contra luminii parazite.De pilda portocularul telescopului meu de 16cm avea planul focal doar cu 5mm inafara tubului si accepta oculare de diametru mare.Nu se poate diafragma!
Mircea