-----------------------------------
HarapAlb
01 Oct 2008 23:07


-----------------------------------
Insa asta pp ca orice fenomen este masurabil in R - neextins. Ce faci daca apar fenomene fizice de marime nefinita ? daca vrei sa le descrii in R, nu poti; trebuie sa spui ca marimea X are valoarea infinit; iar daca din calcule rezulta infinit, atunci sensul fizic al acelei valori este la fel: ceva nemasurabil de mare.

Pana acum n-am auzit ca cineva sa fi masurat vreo marime infinita. Toate singularitatile apar pe hartie, nici macar in simularile numerice. Densitate infinita apare pe hartie din TRG, nu a fost nimeni sa masoare :)


HarapAlb nu am inteles:

De obicei in cadrul unei teorii sunt mecanisme fizice care impiedica formarea unei singularitati, dar folosind un model mai putin general se poti astepta la singularitati. 

Pp ca este important pt. punctul tau de vedere.


 O sa expun trei situatii in care au aparut singularitati (pe hartie, adica in teorie), probabil ca-s mai multe.

1) Catastrofa violeta: la analiza puterii emise de un corp incalzit se folosea electrodinamica clasica. Pentru anumite frecvente din teorie reiesea ca, corpul ar radia unde electromagnetice de putere infinita. In practica s-a masurat si s-a vazut ca nu e nimic infinit.
 Problema s-a rezolvat prin trecerea la fizica cuantica, o teorie mai cuprinzatoare decat electromagnetismul clasic.

2) Renormalizarea in electrodinamica cuantica: dupa ce s-a fundamentat teoretic versiunea cuantica a electromagnetismului sa constatat ca din calcule rezulta marimi infinite. 
 Problema s-a rezolvat printr-un artificiu de calcul, sa zicem o limita corespunzator introdusa.

3) Marimi infinite in cromodinamica cuantica: cromodinamica cuantica este versiune cuantica a interactiunii tari (intre protoni, neutroni...). Desi este o teorie complet fundamentata (cel putin asa am ainteles) nu se pot face predictii pe baza ei pentru ca marimile care rezulta sunt infinite. In prezent se vede in aceeleratoare ca nu apare nici o singularitate in ciocnirea particulelor. Asta e o problema fara raspuns, se cauta o solutie de prin anii '80 incoace...
 Solutia ar consta in considerarea unei limite corespunzatoare (un artificiu de calcul).