-----------------------------------
daniell
03 Oct 2008 19:03


-----------------------------------
Va multulesc pentru sfaturi si incurajari!
Claudiu, instrumentul sta intr-adevar pe o montura ecuatoriala dar nu are un sistem de urmarire automat, am incercat sa maresc imaginea  insa  incepe sa devina stearsa iar daca incerc un sharpness imi accentueaza numai cele doua benzi de nori si imaginea parca nu mai e naturala, eu am incercat sa o las sa semene cat mai bine cu cea care se vede prin ocular, bineinteles daca in locul acelui webcam era un canon sunt sigur ca se mai puteau observa ceva detalii in plus, atat cat permite obiectivul de  60mm. Am insa senzatia ca nici imaginea nu a prea  fost focalizata bine. 
  Locuiesc in centrul craiovei, stau la bloc la etajul unu si nu vad decat o bucata de cer spre V nu mai vorbesc de poluarea luminoasa [sunt la vreo 20m de artera principala a orasului]   :(   si pana acum nu am apucat sa-l vad pe jupiter cand isi intoarce pata rosie spre noi, la mine jupiter ajunge pe la 10 seara si sta pana pe la 11, sper ca zilele astea sa imi fac putin timp deoarece m-ai facut curios, faptul ca un 70/500 poate sa distinga pata mi-a dat de gandit personal nu aveam sperante. 
    Domnule Doru Dragan asa este pe viitor o sa apara si instrumente mai performante, deocamdata astept sa  castig ceva experienta pe spinarea astuia micu, de care sunt sigur ca o sa ma plictisesc repede. Eu initial am ales instrumentul asta doar pentru observatii solare, nu ma asteptam sa vad benzile de nori pe jupiter [vechea luneta cu lentila de ochelari tin minte ca o foloseam 99% pt soare pe care il proiectam pe foaie milimetrica si insemnam evolutia petelor de la o zi la alta, nu mai stiu prin ce ani se intampla asta dar era soarele ca un dalmatian :D ]. Ma bucur sa constat ca pot face cat de cat si ceva observatii planetare la care nu ma steptam.
  Si acum o intrebare care o sa va  faca sa zambiti pe marea  majoritate: acea folie speciala pt observarea soarelui nu introduce aberatii pe imagine? Intreb deoarece am vazut-o in poze cam "mototolita", sau faptul ca e foarte subtire elimina astfel de posibilitati?. Are vreun avantaj filtrul de sticla, am vazut intr-o reclama ceva de genul ...lipsa distorsiunilor optice....imagine fara aberatii..etc Va intreb  deoarece nu am nici un fel de filtru si nu prea stiu la ce sa ma opresc.