-----------------------------------
Claudiu
03 Oct 2008 19:41


-----------------------------------
Filtrele de sticla sunt diferite in comportament fata de folia Astrosolar - imaginea este in culoare naturala, fata de alb neutru. Ca si proprietati, un filtru de sticla obisnuit ar trebui sa fie comparabil calitativ cu folia, am vazut comparatii interferometrice si fotografii excelente cu ambele tipuri.
Insa folia este net superioara filtrelor de sticla no-name, acolo o sticla prost slefuita degradeaza imaginea. Cutele nu se simt in folie decit daca sunt drastice.
In luneta ta imaginea se strica in momentul in care incercai o magnificatie mai mare pentru ca ai depasit limita teoretica a instrumentului. Pentru un 60/900, magnificatia maxima este de 120x si optima pe la 80-90x in studiul planetar. Daca ai folosit senzorul camerei in focar (fara ocular) atunci ai folosit o marire de aprox 200-220x si deci ai depasit limita de rezolvare a detaliilor. Focusarea cred ca este excelenta in aceste conditii pentru ca dincolo de limita de 2D nu prea exista un "clar".
O diferenta care sa merite un upgrade de instrument ar fi o luneta de 100mm f/10 sau un reflector de 130 cu oglinda parabolica. Presupun ca montura nu ar rezista si deci si la acest capitol trebuie o schimbare.... Si parerea mea personala este ca merita.. 
Succes.