-----------------------------------
TRAIAN
06 Oct 2008 19:04


-----------------------------------
Ati intrebat ce este un fizician.
Eu ma consider un fizician si nu numai pentru ca am o diploma de fizician si un titlu de cercetator principal II dar mai ales pentru ca nu pot gandi altfel decat ca un fizician. Am 53 de ani si de prin clasa a 10-a nu am vrut nimic altceva decat fizica desi eram la fel de bun la note si la chimie si la matematica. Puteam sa fac la fel de bine matematica sau chimia dar simtul meu mai practic, mai putin abstract, intuitiv si introspect m-a facut sa simt fizic, fernomenele, lumea inconjuratroare, universul.
Dar cred ca cel mai important este sa fii permanent nemultumit de ce stii si sa cauti permanent sa intelegi dece.
Un fizician nu se poate multumi cu o informatie primita daca nu intelege "de ce?", si "cum?".
La 16 ani intelesesem modelul planetar cosmic (kepler) si incercam sa ii explic mamei cat de asemanator este acest model cu modelul atomic proaspat invatat .
Sunt ferm convins ca stinta si in general cunoasterea trebuie popularizata pentru ca prinzand radacini sa evolueze. Foarte rar un mare savant a aparut intr-o casa cu bilioteca sau cu parinti savanti.
Este si motivul pentru care sunt aici acum.