-----------------------------------
Tavi F.
15 Oct 2008 00:07


-----------------------------------
Un sistem de lentile e mai complex, distanta focala nu e data intotdeauna de distanta fizica dintre corpul obiectivului si planul focal. Scara imaginii e cea care ne indica distanta focala.

Dupa cum zicea Tavi F. intr-un alt topic obiectivul ar trebui pozitionat cu lentila cea mai mare spre obiect. La mine, culmea, lentila cea mai mare ar fi cea din coada.
Nu e neaparat o regula generala.

Orice obiectiv care a fost proiectat sa realizeze o marire diferita de 1, poate sa aiba una dintre lentilele exterioare mai mare (are de a face cu drumul razelor- luminozitate maxima, vignetare minima si pozitia centrelor optice).
Cazurile de functionare a unui astfel de obiectiv:
1. Pt. m<1; o>i (luneta) - lentila mai mare spre obiect; 
2. Pt. m>1; o<i (proiector, ap. marit foto) - lentila mai mica spre obiect.   
m- marirea; o- dist. pina la obiect; i- dist. pina la imagine.
Toate obiectivele pe care le-am vazut pina acum mi-au confirmat regula asta (ar putea exista exceptii la unele modele cu diafragma spre grupul frontal).

Daca obiectivul tau e foto (m<1), il montezi normal, cu ocularul pe partea filmului, indiferent daca iti permite sa folosesti nu stiu ce focalizator. Poti sa-i faci si un test Ronchi pe surse indepartate. Apropo de "partea corecta spre obiect", in cazul tripletului diferenta e mai mare.

Poate te ajuta cu ceva link-ul:
http://www.oldlens.com/lenshistory.html
O evolutie a design-urilor optice a obiectivelor (incluisiv Tessar- 4 lentile, dar nu e apo).