-----------------------------------
Erwin
20 Oct 2008 00:21


-----------------------------------
nu am gasit urme de fixare, posibil să fie un instrument de colimare? focalizarea instrumentului pe un obiect merge de la aproximativ jumătate de metru, (gradația -2 pe corp), trece prin infinit și apoi are gradații spre +2, dincolo de infinit. La vizarea unor stele slabe acestea apar punctiforme. Mărirea este mai mare de 4x. Placa din fața obiectivului nu prezintă urme de fixare, dar se poate deșuruba și mă gândesc că l-aș putea folosi și ca ocular dacă îndepărtez obiectivul original. Focala celui original este de 80mm, dar am un dublet acromat de 30mm cu focala de 200mm si vreau să-l încerc ca obiectiv.

P.S. Dubletul nu e bun, imaginea arăta cețoasă, dar am avut tot de la vechituri un obiectiv de copiator cu diametrul de 36mm si focala de 300mm format din 2 lentile acoperite antireflex și pe care, provizoriu, le-am montat cu ocularul de mai sus cu ajutorul unui... tub de la aspirator! Sunt impresionat de claritatea imaginii și puterea de mărire. Abia aștept să urce luna deasupra copacilor ca să fac o probă.  :) 

http://img340.imageshack.us/img340/5619/img3930mpu8.jpg