-----------------------------------
Mircea Pteancu
21 Oct 2008 17:24


-----------------------------------
Felicitari Suriel
ai ''citit'' foarte bine montura Couder.Observatiile tale ,toate sunt foarte pertinente.
Niste comentarii personale:
-despre modul de fuinctionare al tijei de reglaj-sprijin in altitudine te poti lamuri studiind un exemplar ''in carne si oase'' de ''trash telescope'',aceasta tija este folosita pe larg la lunetele de 60mm si reflectoarele de 76mm montate azimutal in furca.Dar eu as neglija cu totul aceasta tija.Amplasand tubul optic pe lagare de altitudine de diametru mare ca la Dobsoniene,nu mai ai nevoie de tija,la montura Couder aceste lagare sunt ridicol de mici.
-montura Couder se asambleaza si dezasambleaza la fel de rapid ca montura Dobson dar in trei subansamble:tubul optic,furca si trepiedul.Alegand proportiile furcii si ale trepiedului ,functie de instrumentul/instrumentele pe care le va deservi,poti obtine subansamble in acelasi timp functionale,rigide si care incap in portbagajul masinutelor noastre (la americani pe o bancheta trebuie sa incapa lejer trei soacre gen ''mama Dollores'' ,deci si portbagajele au alte dimensiuni)
-rotatia in azimut se poate ''tempera'',daca este nevoie cu o ''frana'' simpla,sabot de lemn,textolit etc montat in partea opusa ''v''-ului,multi constructori s-au confruntat cu problema sesizata de tine si multi au rezolvat-o prin montarea unei frane.Dupa care,ATM-istii respectivi ''s-au ales '' cu o montura azimutala aproape perfecta,foarte robusta ,stabila si FARA JOCURI.Limita maxima pana la care aceasta montura este buna o reprezinta reflectorul de 250mm.
Pe scurt eu fac si refac calcule si ma gandesc la solutii constructive pentru ca-mi trebuie o montura Couder.Singura alternativa care concureaza puternic este o montura Dobson inalta ,cu placa de montaj al instrumentelor,mai multe ,unele simultan.Si recent am remarcat in gravurile din cartea lui Cherubin d'Orleans ''La Dioptique Occulaire'' un gen de montura -sevalet,necunoscuta si pe care o studiez mai nou pentru ca pare interesanta pentru subiectul nostru.Mircea