-----------------------------------
Suriel
22 Oct 2008 09:23


-----------------------------------
Din cate mi-am dat seama eu, o montura Dobson este mult mai usor de confectionat. Insa este cu adevarat voluminoasa (cel putin aceea inalta).
Am vazut pe undeva niste planuri pentru montura Dobson. Se puneau niste bucatele de postav pe lagarele mari (cate 2 pe fiecare brat) si pe discurile de rotatie azimutala (3). Oare bucatelele astea de postav sunt echivalentul cuplelor cinematice? Caci in felul asta cilindrii de pe instrument care se aseaza pe lagare, "calca" doar pe 2 puncte (intocmai ca la "V" - urile de la montura Couder).

Acum mi-am adus aminte. Acum vreo 5 ani am imprumutat de la un amic, un telescop Newton cu oglinda sferica de 7 cm. O jucarie - nu am reusit sa vad decat luna cat de cat decent. Si intr-adevar avea o tija de acel gen. Am sa merg la el sa o cercetez. Ma gandesc ca in cazul in care se folosesc lagare mari si se renunta la tija, este totusi nevoie ca telescopul sa fie bine echilibrat . Tija aceea e buna totusi - in plus permite si niste reglaje fine de altitudine.

Mircea, montura Couder mi-a placut. Ideea cu sabotul e foarte buna. Ma gandesc si eu sa-mi fabric o astfel de montura pana la iarna. Acum am o luneta de 80 mm. Si cum orientarea mea este catre un instrument catadioptric cu diametru de pana in 200 mm, cred ca montura Couder poate fi scalata - redimensionata, ca sa devina astfel mai portabila.