-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Oct 2008 23:10


-----------------------------------
Suriel
Inteleg problema,iti urez succes in gasirea unui bun trepied.
Poate gasesti de ocazie unul de topograf/teodolit?
Daca te orientezi spre un trepied,cauta unul cu tija centrala de diametru cat mai mare,care sa se prelungeasca si intre picioare si care sa aiba un ''paianjen''de rigidizare,acele brate articulate care fac legatura intre bucsa ce culiseaza pe tija si picioarele trepiedului,bucsa ce se blocheaza pe tija dupa cat de mult ai decis sa deschizi picioarele trepiedului.
Cat despre Dobsoniene,eu ma pricep la cele din prima generatie,cele din generatiile urmatoare nu ma intereseaza practic deoarece ma limitez doar la telescoape mici si medii.Domeniu in care sa faci monturi tubeless ,serrurier,tridob etc mi se pare ...mai bine ma abtin.Dar nu de tot,tot am s-o spun,de cand navighez pe Internet (din '97 adica) nu am vazut tampenie mai mare decat un open-tube american de 10cm F/4 ???
La axele orizontale,daca folosesti PVC sau textolit va corespunde pasla,chiar ff bine.Pentru lagaruirea verticala insa pasla trebuie evitata,acolo trebuie teflon care sa alunece pe formica ce la noi se chema mai demult melamina ,acel PAL folosit la mobila de bucatarie sau ,daca ai,un vechi disc de pick-up ,un LP pe 33 rotatii e si mai bun.
Mircea