-----------------------------------
keystar
24 Oct 2008 10:06


-----------------------------------
In primul rand acest Newton 12" f/5 sau f/6 baga coma  imaginea prezentata are vreo 40 min arc latime intre M81 si M82  sunt 30 min. Daca era vorba de 10-15 min coma era neglijabila. Aici pe langa coma se suprapune si o eroare de urmarire (punere in statie defectuasa ) . Dar de asemenea trebuie sa stim ca  focarul lung amplifica erorile monturii chiar daca la f 200-500mm a dat bune rezultate.

problema apare si atunci cand sistemul se afla pe steaua Polara. Cred ca am incercat de peste 20 ori sa re-colimez oglinzile si ziua si noaptea.
Am pierdut 2 zile si 2 nopti sa-mi rezolv problema. Kestia e ca am mai facut poze cu alta camera si nu am avut probleme, dar se vede clar ca dupa ultima mea interventie l-am "belit" de tot. Dupa incercarile esuate cu camera de 6MP am pus si camera de ghidaj care are 1.3MP si tot la fel. Singura problema mare (exceptand coma) este sigur din oglinzi. Ma gandesc ca poate am afectat si distanta intre oglina principala si cea secundara. 
Desi am luneta Vixen, tot as vrea sa folosesc si newtonul de 12" pt ca asa necolimat scoate niste imagini DSO extraordinare.

Octavian zice de eroare de urmarire..corect  .. nici nu m-am complicat sa mai pun in pol cand stele arata ca dracu. Am tras si io o poza ca sa intreb si io lumea ce pot face in situatia mea.
Montura EQ6 imi duce fara probleme sistemul, desi e foarte greu, dar echilibrat cum trebuie merge sa fac destule expuneri.

Multam' mult !