-----------------------------------
irriducibil
24 Oct 2008 14:02


-----------------------------------
Multumesc mult Claudiu,raspunsul tau a fost mai mult decat edificator...totusi te mai intreb cate ceva daca nu te superi...nextar 4 cu ceva oculare de calitate nu poate face foto bune?...refractorul apocromat ed80 pe care mi l-ai recomandat este ok,dar daca mai pun o montura eq5 de ex.,ajunge la o greutate cam mare,iar eu caut ceva f portabil,de aceea ma gandisem la nextar 4se care cu tot cu montura goto are in jur de 10 kg...totusi ,daca este adevarat ca nu e asa de performant, m-as indrepta si spre un nextar5se,care este cu 3 kg mai greu...ma intrebam daca se poate ca imbunatatit cu accesorii(oculare,etc), sa aibe performante apropiate de cele ale unui refractor apocromat...deocamdata astro foto este clar pe un plan indepartat,dar daca tot vreau sa cumpar ceva de calitate, de ce sa nu am ceva si pt. astro foto,pt. atunci cand ma voi hotari ca sunt destul de pregatit sa ma apuc?...stiu ca este cale lunga,dar sunt un tip tenace si pasionat in ceea ce fac...mi-a placut ed100,daca as sta la curte cred ca as cumpara ce mi-ai recomandat,dar din pacate o sa fiu nevoit sa-l car ,iar intentia mea este de a face observatii de pe altitudini montane...deci ma intelegi...m-ar mai interesa sa aflu daca refractoarele apocromate sunt mai bune decat reflectoarele newtoniene (care mie mi se par prea mari si voluminose)si in ce consta superioritatea (daca exista ,asa cum banuiesc)...vad ca toata lumea recomanda dobsonurile,cred ca sunt bune dar doar pt privit nu si pt.astro foto,plus greutate f mare ,daca vreau sa pun a montura goto de ex cred ca ajung la o greutate uriasa...asa ca pt. mine ,exclud dobson,...ar merge o montura mai usoara pt ed80 ,si care ar fi?...ed80 poate fi folosit si pt. deep sky?...dar nextar4se?,dar nextar 5se? cu sau fara anumite accesorii?...pt astro foto am nevoie neaparat de luneta cautatoare la ed80?...gata deocamdata,multumesc!