-----------------------------------
Mircea Pteancu
25 Oct 2008 14:37


-----------------------------------
Ma tem ca, in focul discutiei ,atentionarea mea a trecut neobservata.Deoarece este ceva legat direct de subiectul poluare luminoasa ,si pentru ca este vorba de o amenintare foarte grava la adresa sanatatii noastre si a familiilor noastre ,imi permit sa revin si sa explic despre ce este vorba.
Deci repet:expunerea indelungata la lumina in timpul noptii,respectiv in timpul somnului,este cancerigena.Explicatie:cand adormim,nu doar zacem la orizontala ci corpul nostru isi face revizia,in timpul somnului se fac micile reparatii la nivel celular.Pentru ca aceste reparatii sa se poata desfasura,corpul adormit este "anesteziat" de un fel de hormon.Inundarea corpului cu acel hormon este semnalul pentru ca micii lacatusi-instalatori-bioelectricieni,niste celule care se ocupa cu "mentenanta" zilnica ,sa-si inceapa activitatea.In absenta hormonului de anesteziere,mentenanta nu se desfasoara,celulele deteriorate nu sunt reparate si ,in acest fel cancerul are drumul deschis.O descoperire recenta,si pe care eu o gasesc cumplita,arata ca in corpul persoanelor care dorm in mediu iluminat ,cantitatea de hormon anesteziant este mult redusa sau lipseste cu desavarsire.Asadar nu in mod direct ,ci prin efectele indirecte,poluarea luminoasa este pe termen lung mortala.
Daca acuma incercam sa ne imaginam cata lume traieste si deci se odihneste,doarme,intr-un mediu puternic poluat luminos,abia atunci intelegem dimensiunea de holocaust a fenomenului!
In mod practic,sfatul meu pentru toata lumea este sa luati masuri si prin folosirea de perdele opace,draperii,jaluzele,"ochelari de dormit", sa impiedicati iluminarea camerelor de dormit de catre iluminatul stradal.Cei care lucreaza sistematic schimb de noapte si trebuie sa doarma ziua,trebuie la fel sa combata lumina de zi.
Si,in nici un caz,nu obisnuiti copiii sa doarma cu lumina aprinsa.Am zis.Mircea