-----------------------------------
adrian
25 Oct 2008 20:40


-----------------------------------
of of, mai mai... sint multe de spus...
Am incercat impreuna cu cineva sa refacem clubul "disparut" din Iasi.Bineinteles primul lucru care l-am facut a fost sa contactam un "barosan" al astronomiei nimeni altul decit Virgil Scurtu, pe care
l-am vizitat.
Aici am aflat multe - confirm ceea ce-a spus Mircea mai sus, avea tone de carti in casa.Unul dintre lucruri ar fi ca a fost intotdeauna impiedicat de cei de la observator sa infiinteze un club de amatori.Bineinteles ca acel club ar fi trebuit sa-si aiba sediul la observator.Din cauza asta a
infiintat personal unul unde a zis si Mircea, la casa de cultura, cu un telescop de ~300mm.Din cite am inteles cei de la observator se temeau sa nu monopolizeze Virgil observatorul, iar ei sa trebuiasca
sa plece de acolo.Mentionez ca directorul locuieste in incinta observatorului.Manat de curiozitate m-am dus si la directorul observatorului sa vad ce zice despre asta: motivul pentru care nu l-a primit acolo ar fi ca el, directorul obs., i-a dat niste exercitii de matematica lui Virgil sa-l testeze daca stie destula matematica pentru a face astronomie iar Virgil a bushit complet testul.Probabil a fost pus intentionat testul...
Din cite am vazut dir. observatorului e aplecat mai mult spre electronica decit astronomie iar activitatea la obs. e nula.
-Virgil a spus ca acel club infiintat de el s-a destramat din cauza ca nu erau fonduri destule pentru  a-l intretine - oglinda isi pierduse agintarea si nimeni nu era dispus sa sprijine financiar argintarea,
iar al doilea motiv ar fi ca nu prea existau amatori.Mentionez ca acum Virgil o duce teribil de greu, si nu vrea sa mai auda de asta din cauza prea multor incercari nereusite.Plus ca s-a interiorizat f. mult, nici
din casa nu mai iese.Pacat, stie omu' o astronomie de m-a lasat cascat :) Oglinda de 300 + alte citeva mici instrumente le mai are inca - pe balcon, se vad din drum.

Acum sa sarim in 2008: ideea nu-i deloc rea, dar stie toata lumea cum e cind e vorba de bani si mai ales implicare.Doru a pus accentul pe 'i'.
-Un blank de 14" costa in jur de 500 $ pe care il putem aluminiza noi, dar mai e spatiul +locul obs.Trebuie bani pentru teren, pentru hala obs., pentru optica, etc.Au amatorii atitia bani? Eu zic ca nu atita timp cit majoritatea amatorilor din Iasi au sub 20 de ani iar economia Iasi-ului e sub nivelul marii.

-Observatorul din Iasi e dotat cu doua lunete: una de 150mm si una de 250mm (triplet) (am scris bine, luneta de 250mm) + oculare Zeiss.M-am uitat prin ambele de citeva ori.Lumini in jurul obs. nu prea sint, dar totusi e in oras si exista poluare luminoasa.

PS1: Forever_Man, eu sint cel cu care ai vb ;)
PS2: Forever_Man, o idee: in jurul obs. sint citeva cladiri mici in forma de observator in care existau lunete inainte, acum fiind goale.Daca am putea ajunge la o intelegere cu 'boierii' de la obs. ar fi perfect.90% din
pb. ar fi rezolvata.O sa incerc o negociere...