-----------------------------------
Mircea Pteancu
26 Oct 2008 14:15


-----------------------------------
Noi in Arad,am colaborat de cele mai multe ori cu Casa de Cultura dar si cu Muzeul.Astroclubul Galaxis sufera nu din cauza lor,institutiile ne-au ajutat de fiecare data,incercati si voi la ale voastre, ci din cauza faptului ca individu' care s-a ocupat cu organizarea (adica eu) ,de vreo unsprezece ani, am o viata profesionala infernala si nu mai am timp de ''organizat''.
Propunerile lui Doru sunt foarte bune.De ce trebuie sa legati existenta unui astroclub de existenta unui observator?In cel mai rau caz,de pilda in Februarie 2007,pentru a inchina un pahar de Cola cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la infiintarea Astroclubului Galaxis,am rezervat cu doua-trei zile in avans,prin telefon,o masa mare la Joy's Cafe,cafeneaua literara a orasului nostru.Ne-a costa doar consumatia,vreo 30 RON.
Organizatia ''San Francisco Sidewalk Astronomers'',a fost infiintata in 1968  de catre John Dobson si doi,pe atunci pusti ,pe strada si la acel colt de strada s-au si intalnit apoi ani de zile.Pana cand cineva si-a facut mila si le-a donat un vechi autobus.Apoi sediul a fost in bus si unde mergea busul mergea si ''organizatia'' si deci si telescoapele:prin parcuri,rezervatii naturale sau...pe strada.Fara farafastacuri,mese de prezidiu si alte chestii constipate.
http://www.sidewalkastronomers.us/index.html
Normal ca va veti intreba,de ce tin predici despre ceva ce eu nu fac.Ba da fac,uneori cand apuc,cum a fost in acest an cu ocazia International Sydewalk Astronomy Night editia  II,2008.De la care adaug doua poze mai jos.In haina de piele este Emil Pasculescu care a participat cu Newtonianul sau de 114mm.Si in trecut am iesit ,ori singur, ori cu Csillag, cu telescoapele pe ulita.Si a fost fain si distractiv si multe persoane ne intrebau cand ne mai vedem,ca ar dori sa participe la activitati sistematice de astronomie.Telescoapele erau acolo,imaginile frumoase in ocular,noi dadeam explicatii si pe toata lumea o durea in spitz de ,,cupole,observatoare,statute,cotizatii,donatii,comisii si prezidii''.
Sper ca nu v-am plictisit,vreau doar sa va ajut vorbind despre experientele noastre de la Arad.Pastrez legatura cu Sydewalk Astronomers,indeosebi cu Donna si m-am implicat in proiectul pentru IAY 2009 numit ''Galileoscop''.
Mircea