-----------------------------------
irriducibil
27 Oct 2008 13:22


-----------------------------------
Raspunsurile pe care le primesc sunt cam contradictorii,ajung la concluzia ca ar trebui sa-mi iau 2 aparate...sa zicem Ed80 pt. foto si pt. vizual un reflector...totusi un reflector cu apertura  de peste 200 este f. mare ,greu de manevrat,de depozitat,intervine aclimatizarea,colimarea,ma intrebam daca Ed 1oo nu ar rezolva si vizualul(ma gandesc sa pot vedea planetele cat mai in detaliu)...prefer un apocromat tocmai pt avantajele pe care le prezinta la calitatea imaginii printr-un contrast mult mai bun,nu are nevoie de aclimatizare,avantaj si la colimare,greutate mai mica,portabilitate,calitate superioara in astrofoto ...suficiente plusuri,zic eu...ok.,o sa spuneti ca pe vizual un reflector cu apertura mare, sta mai bine,ar fi singurul atu,dupa umila mea parere,deci apocromatul ramane in avantaj.As vrea sa aflu daca de ex.un Mak 127 este echivalent ca si calitate vizuala cu Ed 100,fiindca fata de Ed80 cred ca este...ar mai fi o varianta , sa-mi iau pt. vizual un nextar 4se (prefer 4se in locul unui 5se sau 6se datorita tubului care este mak si a portabilitatii superioare)iar pt. astrofoto sa raman la "minusculul"Ed 80...apropo,montura de la nextar4se se poate folosi pt. Ed80?(banuiesc ca pt. vizual e ok,dar pt foto nu stiu,dar tinand cont ca vrea sa fac foto mai mult la planete si luna...)
           Multumesc pt. rabdarea si bunavointa cu care ma tratati! 




     PS:Astfel m-as incadra si in suma de 1000 de euro pe care am alocat-o, plus sa zicem 1-2 sute pt.accesorii