-----------------------------------
Mircea Pteancu
27 Oct 2008 20:05


-----------------------------------
Imi amintesc de vremurile cand Dan Vidican,membru veteran al Astroclubului Bucuresti si participant la stravechile Simpozioane ''Galaxis'' de la Arad,facea observatii planetare,mai ales la Marte.Pe unele le-a prezentat in niste lucrari personale in cadrul Simpozioanelor dar ,in principal,in acea perioada Dan colabora intens cu British Astronomical Assoc.Si in particular cu Jean Dragesco.In revista B.A.A. erau mentionate si observatiile lui Dan, intr-un tabel care facea sumarul :vizual sau foto,cate observatii si intrumentul folosit.Dan facea observatii la planete cu un telescop Newton de constructie proprie de 125mm F/12 si pe lista era unul dintre cele mai mici instrumente,daca nu cel mai mic.Chiar si lunetele,pe care englezii le numesc O.G. adica Objective Glass,erau in general de apertura mai mare.Asta era acum 18-20 de ani ,nu stiu cum stau lucrurile acum.
Sa fiu in locul lui irrudicibil ceea ce m-ar ingrijora ar fi ca aceste apocromate, de indata ce cresc in diametru, incep sa tinda ingrijorator spre f/8 sau f/10,am vazut si f/12 (numai in reclame).Mircea