-----------------------------------
GM__
10 Iun 2006 22:36


-----------------------------------
personal,am pus mina pe multe binocluri si ce pot sa zic e ca niciodata n-am vazut niste binocluri mai oribile ca astea care sint acum pe piata (bineinteles, din china).Cu aproape toate care le-am testat ma uitam cu un ochi intr-o parte si cu altu in aialalta,lucru care provoaca si dureri de cap :).
 Cind sint noi s-ar putea sa "vada" un pic mai bine,dar dupa un timp se descentreaza si...e jale.

 Nu stiu cita atentie i s-a dat lui Robert cind a spus de binoclurile rusesti,dar nu este o alegere mai buna decit un binoclu rusesc.Un BPK sau un Baigish rusesc din 1980 bate de departe un Celestron,Orion, etc.din 2006,atit la claritatea imaginii cit si la mecanica.Practic si binoclurile rusesti sint tot un fel de Zeiss-uri,in al doilea
razboi mondial rusii au furat de la nemti o fabrica Zeiss si tot au evoluat de atunci, rusii pe-o parte, nemtii pe alta.A,si binoclurile Zeiss sint cam cele mai bune din lume, bineinteles si preturi pe masura (un Zeiss 7X50 = 1300 $).In schimb,un binoclu rusesc 7X50 sau 15X50 e cam 3,5 mil. iar calitatile asemanatoare.Cel putin eu, mi-am cumparat  doar binocluri rusesti.Problema e ca n-am vazut niciodata diametre mai mari de 50mm la binoclurile rusesti.Alta problema e ca sint cam rare.Cele mai mari sanse de gasit unu e in bazarul din Suceava sau P.Neamt. unde vin multi rusi si le aduc direct de la  sursa.Cel putin pe acolo le-am vazut eu.
 Alte binocluri foarte bune mai sint si Pentax-urile,Canon,sau Fujinon de care am mai vazut pe ici pe colo,dar preturi pe masura.
 

-coatingul e clar ca trebuie sa fie blue fully pentru astro 

daca e multicoated e mult mai bine :)


luind in considerare cele spuse mai sus as vrea sa stiu care dintre binocluri prin analiza caracteristicilor ramase, se apropie cel mai mult dupa parerea voastra de instrumentul ideal, sau care s-ar putea dovedi ca cel mai folositor. 

binoclu ideal ? daca e unul mediu (10X50 de ex.) de departe trebuie sa fie unu rusesc.
Daca se vrea apertura, odata cu apertura creste si pretul, iar un binoclu de calitate mai ales daca apertura e mare, nu e deloc ieftin.Si totusi, apertura asta conteaza cam cel mai mult.

 Probabil, cea mai buna alegere pentru astronomie e un Skymaster de vreo 80-100mm diametru (cind sint bani mai putini,cazul nostru :) ), cel de 100mm e cam 250$ (destul de ieftin).Nu stralucesc de calitate,dar sint totusi niste binocluri bune in comparatie cu noname-urile care au infectat acum piata. (si C. skymaster e tot din china :) )


Acuma,binoclu ideal nu prea exista,intotdeauna cimpul vizual se va "lupta" cu puterea de marire, calitatea cu pretul, greutatea cu portabilitatea,si tot asa...

Totusi,daca ar fi sa aleg doar unul,ala ar fi un Vixen 30 X 125.De ce? pentru ca e mare de tot :)