-----------------------------------
saiph
31 Oct 2008 21:31


-----------------------------------
Salut Stefan.

Exista diferente intre EQ3 si EQ3-2, bineinteles. Atat ca design cat si dpdv al sarcinii maxime.  Nu poti incarca o eq3 la fel de mult ca pe o eq3-2, pt un acelasi scop (vizual /astrofoto).

Nu sunt chiar jucarii, asta e sigur. Asa si noi am fi niste paduchi, comparati cu elefantii sau balenele. Dar asta nu ne descalifica in vreun fel.

Pentru instrumente relativ mici sunt chiar foarte ok, daca bugetul face legea. Am folosit o luneta 100/1000 pe o montura Astro3 (care e un fel de clona de eq3) si vizual era chiar ok. 
Bine, conteaza si lungimea tubului aici (luneta mea avea cam 3kg si 1m lungine) , care pe o astfel de montura, si la greutatea instrumentului, se cam simtea, atunci cand nu echilibram cum trebuie. 

Pe o eq3 poti face si nitica astrofotografie: Soare - !!cu filtru Baader!!, Luna /+ Eclipse, planete cu webcam, deepsky widefield cu (d)SLR si obiective foto pana in 135-200mm

Pentru astrofoto de deep sky am folosit o eq3-2 cu un tub ceva mai scurt (500mm, dar nu neaparat si mai usor - cu tot cu aparat si accesorii ajungea pe la 3-4kg), motorizata pe o axa, si m-am aratat destul de multumit. 
Daca respecti punerea in pol cum trebuie, si ai partea electronica pusa la punct, n-ar trebui sa fie nici o problema sa expui "rafale" de 1-2 minute (in functie si de focala..) fara ghidaj.

Acuma, un tub de 5kg te aduce cam aproape de limita pt o eq3-2, daca tii cont si de aparatul foto, sa zicem ca nu ghidezi, deci fara alt tub si eventual inca o camera mica; eq5 se gasesc SH si de la 250$ in sus (fara taxe postale...). Problema eq3-2-urilor ar fi eroarea periodica, destul de maricica, iar daca folosesti focale mari se cam vede la expuneri lungi  :D  Deci autoguiding cu PEC ar fi recomandat daca vrei sa obtii "pretty pictures". Altfel ies  "pretty funny pictures"  ;)   

Pentru fotografii planetare nu am avut nici o obiectie pe eq3-2, atata doar ca imi trebuia apertura mai mare, iar asta a tras dupa sine si upgrade-ul de la eq3-2 la eq5.  Inca nu s-au inventat instrumentele mari, usoare si bune, ce sa-i faci...   :lol: 


Cam atat din experienta cu cele doua modele.  Daca imi mai aduc aminte ceva, revin cu completari. Sper ca au fost de folos cele de mai sus.

Cer senin!