-----------------------------------
Tavi F.
06 Noi 2008 00:18


-----------------------------------
Trebuie retinut ca toata sticla float are tensiuni transversale uni strat si multistrat atat cea verde de Saint Gobene, romaneasaca si chiar pirexul. Slefuitorul acestor sticle ramane uimit ca apar defecte ca umflatura centrala, inele, bord rabatut. si se chinuie reface polisorul si tot nu rezolva decat cu scule cu actiune locala. Iar daca fetele fug din paralelism atunci chiar rezulta o varza.

Am slefuit sticla de geam romaneasca si Saint Gobain. Bule de aer chiar nu prezinta, mai stiu si ce suprafete se pot obtine, cu gradul lor de detensionare din timpul fabricatiei. 

Nu stiu ce metode de polisare/parabolizare folositi dv. Mai pot sa spun din experienta mea, la lucru pe polisor cu diametru egal cu cel al oglinzii (met. clasica), cit de sigura era aparitia zonelor inelare pe oglinda, cu tot cu polisor asimetric si presari la cald/rece. Smoala uneori cred ca era cam tare, dar asta nu era toata problema.

Am descoperit mai tirziu beneficiile polosorului subdiametral, cu miscarile lui ample, care duc la o suprafata aproape perfect sferica la sfirsit. Si defectele se pot corecta mult mai usor. E bine ca de la inceput sa se supradimensioneze discul cu ~5mm, respectiv diafragmare ulterioara la valoarea utila impusa (nu merita datu'n ceasu' mortii).
In concluzie, tehnica de lucru e mult mai importanta (si problema marginii tine mai mult de tehnica, decit de sticla, afisasem odata o imagine Foucault din Texereau). Se pot obtine suprafete f. bune pe plate glass- asta e ideea.

Ma feresc sa pun pe seama sticlei, posibile oglinzi facute "varza", de evitat rapoarte diametru/grosime>10, oglinda se poate deforma in timpul lucrului, capatind astigmatism.