-----------------------------------
Mircea Pteancu
06 Noi 2008 00:35


-----------------------------------
Se plange Strul la rabin:-Itzic este un excroc!
Rabinul:-Tu ai dreptate!
Vine Itzic la rabin:-Strul este un hot!
Rabinul:-Tu ai dreptate!
Ucenicul rabinului,revoltat:
-Dar Rabi,nu se poate sa aiba amandoi dreptate!
Rabinul,dupa un moment de gandire:
-Mai,sa stii,chiar si tu ai dreptate!

Sunt sigur ca tensiunile unistrat si multistrat sunt acolo in sticla float ,asa cum zice Tavi Stanescu.Dar tocmai tehnologia termoformarii vine si ii da dreptate  si lui Tavi F care sustine ca si din sticla placa,''plate glass'',''float glass'' sau ''de borcan'' ,se pot obtine oglinzi bune.Din moment ce se poate trece direct la dusisare probabilitatea de a strapunge stratul tensionat este mica.
Din plate glass se executa oglinzi subtiri mari din anii '70.Inceputul la facut John Dobson apoi procesul a fost ''formalizat'' intr-o suita de articole publicate in ''Telescope Making'' de catre Bob Kestner.Am copii xerox ale acelor articole, pe care le-am si tradus in limba romana in urma cu vreo 12 ani.O oglinda mare subtire tipica este o oglinda de 16 inch diametru (403mm) si un inch grosime (25mm aprox.).Nu intamplator Dave Davis , a carui oglinda este analizata la unul din linkurile pe care le-am dat,a ales diametrul de 403mm si F/3,5.
Pe de alta parte  si Doru are dreptate,oglinzile subtiri se deformeaza.Insa cei care nu se sperie de acest lucru ,sunt indrumati sa mearga la suita de linkuri pe care le-am dat la Sectiunea de Optica si unde vor gasi barillete pentru asezarea oglinzilor subtiri cu pana la 54 de puncte,conform Plop ,de la Tom Krajci .Precum si solutii/softuri de reazeme laterale,foarte diferite de ''ghearele'' pe care le tot vedem (nu prea nici alea) si care au la baza nu softuri ci mofturi.
Pe forumul ATM, Horace R Davis posteaza de zor experimentele sale de termoformare.Russel Jocoy n-a mai apucat sa-si foloseasca masina pentru slefuit.Printr-un concurs de imprejurari a taiat cateva discuri de plate glass ...si de atunci tot asta face,ca i s-a dus vestea ca este ''glass cutter''.Discuri pentru slefuit ''clasic'' varianta Kestner sau varianta termoformata ''slumped''.

Da ,sticla de ecran TV este buna,Csillag Attila foloseste frecvent o oglinda de 125 mm F/4,5 dar a slefuit cel putin patru.Iar Horica vine tare din urma!

Pentru oglinzile unicat,din discuri cu grosime decenta, mai la indemana este acum formarea prin aschiere cu scula diamantata.

Dar nu-mi iasa din minte telescopul lui Dave Davis :40 cm F/3,5,oglinda ''groasa'' de 10mm (cat poate cantari doua kilograme?trei?) cu tubul din placi de polistiren/ampora lipite cu epoxid(0,5 kg?1kg?).Numai ca asa cum scrie in evaluare,Davis ,in loc sa foloseasca un barillet plopizat, a vrut sa fie original si in asta si a creat un barillet care deformeaza oglinda.Si totusi sub stele,telescopul acesta a dat imagini acceptabile,unul dintre evaluatori fiind chiar Mel Bartels,care nu-i chiar ageamiu in Optica.Mircea

PS:Bob Kestner era ATM-ist numai in seara si in week-end.La servici era optician pentru bani.Saracu' ce viata !