-----------------------------------
Mircea Pteancu
08 Noi 2008 23:51


-----------------------------------
Portocularul cautatorului este bine sa fie standard astfel incat sa accepte accesorii ca si telescopul principal.Daca ne construim singuri cautatorul ,atunci sa-l facem cu portocular de 1,25 inch si sa prevedem posibilitatea sa-i adaptam prisma/oglinda diagonala.Daca nu suntem zgarie-branza si folosim obiective mai maricele si de calitate cat mai buna,prin introducerea prismei/oglinzii diagonale ,putem folosi cautatorul ca pe un mic telescop RFT.Una din lentilele ''war surplus'' pe care vreau sa le folosesc la cautatorul telescopului meu de 16cm -reconstruit-are un diametru de 45mm,un focal de 30cm si accepta mariri de 60x fara probleme.Dupa ce voi gasi obiectul in T16cm,voi introduce prisma diagonala si ocularul Erfle de 20mm/60 grade la cautator si voi vedea pe langa obiectele din T16cm si o panorama RFT la 15x cu un camp de 4 grade in cautator.Iar cand voi cauta obiecte fitzoase gen nebuloase planetare,stele duble sau planete precum Uranus sau Neptun,dupa ce gasesc campul in cautator,introduc un ocular puternic sau Barlow+ocular si cautatorul devine ''pointer'' si ma duce la prada cautata la marirea deja testata de 60x.
Alte doua amanunte:din dorinta de a face telescopul cat mai ''aerodinamic'' exista tendinta de a construi suportul cautatorului cu picioarele prea scurte,atunci tubul cautatorului vine prea aproape de tub si devine incomod la utilizare.Asadar daca tot iti pui cautator pe telescop,acorda-ti singur sansa de a-l folosi si lasa-ti spatiu suficient ca sa poti privi prin el.Minutele,uneori zecile de minute de cautare sunt stresante,cu un cautator montat ''prea strans'' vei ajunge sa injuri ca un manelist.
Apoi:la un telescop azimutal/Dobson studiaza bine pe ce parte montezi ocularul.Pentru ocularul instrumentului principal nexam importanta dar pentru cautator are.Mai concret:la dobsonianul meu de 125mm,am pus portocularul telescopului pe dreapta ca sa caut cu ochiul stang ,ziceam eu mai odihnit ,si sa observ cu cel drept.Acum insa  cu ochiul stang abia mai vad ceva iar cu dreptul nu pot privi prin cautator pentru ca nu are picioarele asa de inalte.Deci va trebui sa mut portocularul pe stanga ca sa pot privi cu dreptul prin cautator.Mircea