-----------------------------------
TRAIAN
10 Noi 2008 19:48


-----------------------------------
Domnule Moderator Doru Dragan
Daca din motive de sistem trebuie sa trec pe alt forum sau sectiune, ok, trec.
Am deschis totusi acest topic la sectiunea fizica pentru ca astept idei de la cei ce au ceva in comun cu fizica.
Cat despre SF...
Daca-i spuneai lui Da Vinci si celor din Renastere ca s-ar putea transmite imagini la distanta si ca oamenii pot vorbi si se pot vedea dintr-un capat al altuia al planetei, ar fi spus oare ca asta e SF?
Creatia incepe prin a indrazni.
Ati vazut cum pun problema: daca s-ar putea realiza,... ce s-ar intampla.
Nu degeaba pun astfel de intrebari.
O "furtuna a creierelor" poate da idei.
Am o idee in acest sens dar nu am de gand sa o expun aici ci eventual in acea sectiune de teorii alternative.
Prin 1840 Marconi trimitea primele semnale electromagnetice in eter catre America dar nu au ajuns din alte motive, insa ceilalti au spus ca nu ar fi posibil pentru ca pamantul e rotund si semnalul se pierde in spatiu nu se invarte dupa curbura pamantului.

Noi cunoastem azi numai campul gravitational natural asa cum inca din antichitate oamenii cunosteau campul magnetic al magnetilor permanenti.
Stiti cat de mult difera campul magnetic permanent natural de campul magnetic artificial?
Ai  putea accepta ca acest camp cunoscut inaintea celui electric si gasit in roci extrase din Magenzia nu are de fapt sarcina magnetica?

Exista o pereche de campuri: gravitational si inertial, pe care Einstein le demonstreaza a fi echivalente din pounct de vedere al efectelor sesizate de om (TRG).
Nimeni nu a incercat sa sintetizeze un magnet permanent dar s-a obtinut camp magnetic in bobine cu ajutorul curentului electric.
Campul inertial poate fi generator de camp gravitational.
Intrt-un anumit sens prin accelerare cresterea masei relative este echivalenta cu cresterea campului gravitational al acestei mase.
Dar un camp gravitational generat ar trebui sa insemne altceva, cred eu, tot plecand de la campul inertial.

Dar aici, in acest topic vreau sa-i incit pe ceilalti sa discutam despre cum vad ei din punct de vedere fizic campul gravitational generat artificial.

In primul rand intrebarea: 
Un camp gravitational indus artificial va fi 
  - un camp central cu sarcina si un singur pol pe sarcina avand o sarcina de  sens opus spre care se indreapta liniile de camp, sau 
  - un camp rotational (ca cel magnetic) cu doi poli intre care se inchid liniile de camp?
In fizica matematica intrebarea ar suna:
Campul gravitational este 
  - un camp de potential scalar sau 
  - un camp de potential vectorial?

Alta intrebare:
Daca pentru a creea un camp gravitational am avea nevoie de un "CURENT INERTIAL" ce credeti ca ar putea fi acesta?

D-le Iacob 
Levitatia in sensul folosit de mine nu are numic in comun cu levitatia initiatilor budisti.
Asa cum a fost definita gaura neagra, este o zona din spatiu care absoarbe tot ce este materie, inclusiv undele e.m. (e neagra pentru ca dinspre ea nu vine nici un fel de unda sau particula). 
O g.n. "micro" ar fi micro prea putin timp pana ar "inghiti" tot ce e in jur si s-ar face maricica.
 a zbura calare pe o g.n. ar fi cam periculos.