-----------------------------------
Mircea Pteancu
16 Noi 2008 14:46

Montura Nabholz pentru binoclu
-----------------------------------
Montura Muller foloseste un binoclu fix (fata de montura) si o oglinda plana mare ,orientabila ,deci care trebuie sa fie bine dimensionata (deci sa fie suficient de mare).
Rob Nabholz a construit o montura cu oglinda plana fixa, la 45 grade si cu intreaga montura asezata pe un trepied care permite reglajul in inaltime si miscarea pe cele doua axe alt-azimutale. Binoclul lui Rob este un 16x70mm dar precizia oglinzii plane nu i-a permis utilizarea acestui binoclu.In schimb binoclul de 7x a functionat foarte bine,cu timpul ajungand sa foloseasca si un binoclu de 10x.

http://www.homebuiltastronomy.com/downbino/index.html

Opinia mea personala este ca nu oglinda plana nu este de  calitatea necesara ci lipirea cu silicon in puncte multiple a cauzat deformarea oglinzii.Am mai discutat acest punct pe forum si ,dupa cum a confirmat si Tavi Stanescu,''sfintii parinti ATM''  de pe Lista ATM au dreptate ,nu orice silicon este potrivit,numai cel cu RTV.
Oricum ,cititi cu atentie  comentariile lui Rob,indeosebi cele ref. la aburirea oglinzii plane , recomandarile ref la trepied si la utilizarea unui laser pe post de cautator.
Am sa fac o mica sinteza.Pana acum am indicat, pentru constructorul amator urmatoarele dispozitive /monturi care sa-i permita o utilizare confortabila a binoclurilor sale:
1)Dispozitivul lui Allan Roberts ,''jugul'' pentru binocluri.Eu acuma lucreza la un asemenea dispozitiv.
2)Dispozitivul Howard care presupune observatia din pozitia demografica
3)Standul Muller,cu binoclu fix si oglinda plana orientabila,foarte masiv si potrivit pentru astrocluburi,pentru star-party-uri,pentru astronomie didactica.In anumite conditii,imaginea poate fi conforma ca orientare cu obiectul.
4)Montura Lawrence,care asigura utilizarea binoclurilor de orice grosisment  datorita calitatii optice ridicate
5)Montura Nabholz care pare mai ieftina decat precedenta daca ne limitam la grosismentele mai mici.Monturile Lawrence si Nabholz necesita si permit utilizarea unor cautatoare.

Desigur ,exista multe alte solutii,montura paralelogram si fotoliul pentru binoclu fiind printre cele mai raspandite.Am scris despre monturile de mai sus pentru ca mie imi par mai interesante.''Parerea mea care este'',dupa cum zice un clasic al Sectorului V.Mircea