-----------------------------------
Airmage
17 Noi 2008 11:59

continuare
-----------------------------------
Ca si o continuare as vrea sa descriu putin bariletrul care se compune astfel: disc de prindere oglinda, cu 3 suruburi marginale, suport in forma de Y pentru prinderea discului ce sustine oglinda. Prinderea sa face printr-un surub central tensionat cu arc pt echilibru, si 3 suruburi cu filet inserat in suportul in forma de Y, pt reglarea oglinzii in telescop.


Performantele telescopului sunt bune, chiar daca oglinda nu are contrast maxim din cauza gropitelor ramase, care sunt destul de multe, in special spre centrul oglinzii din fericire, parte obturata de secundara; ca si destinatie initiale a avut observatiile planetare, dar se vede cu el bine si deep space, am observat nebuloasa planetara M57, nebuloasa din orion, galaxii numeroase, iar stelele apar punctiforme dupa cca 1 ora de expunere a telescopului la temperatura de afara. Dupa 2 ore observatul devine o placere. Suprafata planetelor se oserva destul de bine, pana acum "vedeta" observatiilor fiind jupiter, pe suprafata caruia am putut observa marea pata rosie, noua pata rosie mai mica(aparuta in anul 2000 parca), iar claritatea observatiilor planetare este buna, ceea ce inseamna ca focalizeaza bine. Grosimentul maxim atins pana acum cu optica destul de precara este 336x, cu un barlow de 35 lei fiind totusi capabil sa vad bine benzile lui jupiter si suprafata lunii. Cred ca prin achizitionarea de noi oculare, mai bune, precum si a unei secundare de calitate, o sa obtin imagini mai impresionante.
Cat timp acest telescop prindea viata, eu ma aflam sub "aripa protectoare" a lui Marc Florin din Tg. Mures, persoana careia ii datorez f mult, si de asemenea Octavian Stanescu din Timisoara, care a si aluminizat oglinda. Sper ca aceasta scurta descriere sa ajute incepatori interesati de constructia de telescoape, si sa nu se lase de treaba cand incepe greul, si eu am inceput de la zero, si au fost momente cand ma indoiam serios de sansele mele de succes. Si nu e neaparat sa se inceapa cu oglinzi de diametre mici, se poate incepe foarte bine si cu o oglinda de 200mm!