-----------------------------------
Blakut
20 Noi 2008 18:42


-----------------------------------
Revin io on topic, cu raspunsul meu personal la intrebare: da, pt mine e un pacat capital daca cineva imi spune ca-s astrolog

Hai sa iti zic o chestie: fac parte dintr-o asociatie/club de astronomie, care se cheama Urania (se chema asa de multa vreme, e format prin 90 si), dupa muza astronomiei la greci. Din pacate, a aparut individa de la tv, cu astrologia. Dupa ce am urcat site-ul asociatiei pe net (nu zic ca nu am voie sa fac reclama) m-au sunat zilnic oameni sa ma intrebe de cabinetul doamnei Urania. Le ziceam sa citeasca prima pagina a site-ului, unde explicam diferenta dintre ASTRONOMIE si ASTROLOGIE si cu care din astea doua ne ocupam noi. Degeaba, m-au sunat si romani de prin Spania sau Italia sa stea de vorba cu madam Urania.

Am tot tinut prezentari la observatorul de la noi, cu public format din adulti, copii, tineri etc. si am facut popularizari pe cat posibil prin parcuri sau prin alte parti (cu un instument astronomic) la diferite evenimente mai importante. Foarte multi oameni, chiar si cei 'studii superioare', daca mai poate fi numita asa facultatea de la noi, habar n=aveau de diferenta.

Cred ca la noi in tara exista mentalitatea asta ca un om este cult doar daca stie literatura, filosofie etc. Pentru stiintele exacte nu prea exista atentie.

Presa abunda la capitolul non-stiinta. Articolele pe teme de stiinta sunt prost scrise.


De acord, jurnalistii sunt prost pregatiti sau deloc pregatiti in domeniu... de fapt in orice domeniu. Foarte multi vorbesc doar ca sa se afle in treaba. Paginile de stiinta din cotidianele mari sunt rezervate curiozitatilor medicale, telefoanelor mobile si ecologiei.

Dar cine stie, la urma urmei s-ar putea sa conteze si eforturile mici, pentru inceput. Cineva trebuie sa dea startul.

Ori de cate ori vorbesc cu oameni despre astronomie sau tin o prezentare, le spun de diferenta dintre astrologie si astronomie. Vin multi si ma intreaba: da nu-i asa ca americanii nu au ajuns pe luna? Si stai si explica-le ca au ajuns etc. 
Popularizarea fara educatie da impresia ca intelegi stiinta si ai habar despre ce se intampla acolo. Dar doar da impresia, e foarte aiurea sa ai oameni needucati care au impresia ca stiu...