-----------------------------------
HoO_Germany
17 Iun 2006 13:40


-----------------------------------
vad ca te pricepi bine la mecanica si as vrea sa te intreb daca in afara de sistemul asta cu roti dintate nu mai exista vreo posibilitate de a misca o montura in RA si DEC altfel.
am vazut la altii ca fac o ecuatoriala din doua te-uri de instalatii sanitare.
pun ei si niste rulmenti pe acolo dar nu stiu sau nu am inteles cum fac miscarea in RA cel putin ca nu se vede nici o roata dintata.

miscarile in axe se pot face ori cu roate dintate, sau de ex. cu curea. Dar sa faci miscarea cu curea, este preicol ca cureaua nu transmite miscarea si montura se opreste. 
Exista curele dintate, alea au aceas functiune ca rotile dintate, numai ca si acolo este posibil in timp sa se lungeasca cureaua si sa sara.
La RA trebue facuta miscarea foarte sigur, pentru ca altfel pierzi obiectele si fotografic ai probleme. Axa DEC trebue facuta la miscare cu un joc foarte mic, cind schimbi diretile. La axa DEC se transmit puteri mari, pentru ca cu aceasta axa misti masa echipajului, si o misti din o directie in alta. Sa se faca miscarea prin curea, inseamna miscare fara joc, dar cu risc sa se opreasca axa, sau sa cada echipajul din directie. Din cauza asta se ia sistem melc, care aduce ceva joc, dar siguranta ca echipajul ramine in positiune pusa. 

Poza de jos arata o construcite de melc unde o pana apasa pe melc si il tine tot mereu presat.
Cu asa o constructie se poate minima jocul intre melc si raota lui.
Este cam complicat, pentru ca trebue facut mai multe piese, dar este avantaj.

Robert