-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Noi 2008 21:44


-----------------------------------
Sa ai oculare cu camp mare si foarte mare nu-i chiar asa de greu .Ori esti bashtan , ori ai calatorit mult cu ''masina timpului'' ,deci ai sertarele pline cu lentile.Varianta de toate zilele, pentru mine, este a doua.Intamplator,Duminica trecuta mi-am construit ,prin up-gradare,un ocular cu camp de aprox.100 grade.Inainte ocularul era un RKE pe format de 2 inch,de constructie proprie, cu distanta focala de 36mm si camp de 72 grade.Era format dintr-un dublet cu focala de 55 mm si diametru optic activ de 50mm si o lentila biconvexa de aberatie sferica minima.Am primit de curand un alt dublet de 50mm focal si diametru de 35mm si care are un parasolar de ebonita.Am reusit sa montez ultima lentila ca lentila de ochi.Prin comparatie, mi-a rezultat ca ocularul in noua formula are un camp in jur de 100 grade.Din cauza parasolarului si inelelor distantiere existente,gabaritul pupilar (eye-relief-ul adica) este de vreo 5mm,campul este urias si da,trebuie sa rotesc capul pentru a-l vedea.Am testat noul ocular ,in formula sa provizorie,doar cu un acromat de 60x310mm ,cu care mi-a furnizat un grosisment de aprox.10x si un camp in care Pleiadele,de ex. se pierd din cauza dimensiunii ''mici''.La margine apar coma si astigmatismul  destul de pronuntate.Nu stiu cum se va comporta la grosismente mai mari,dar in cel mai rau caz,acest ocular nu va dispare ci va echipa o mica luneta RFT de 10x60mm de camp urias.Si care nu ma va costa decat aluminizarea oglinzii zenitale.Mircea