-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Noi 2008 22:39


-----------------------------------
La linkul atasat veti gasi un material pdf despre constructia unei lunete care cu ocularul Galilei  mareste de 13x iar cu ocularul Kepler mareste de 20x.La final s-a adaugat si un ocular Huygens.Sunt prezentate atat desenul de ansamblu al lunetei  cat si detalii tehnice si de constructie si rezultate observationale.Plus o copioasa lista de resurse Internet despre luneta Galilei.Mi-a facut placere sa constat ca materialele lui Pope,SEDS sau Proiectul Galileo figureaza deja de anul trecut pe lista mea de Favorites.  


http://www.brayebrookobservatory.org/BrayObsWebSite/HOMEPAGE/PageMill_Resources/PUBLICATIONS/Old%20Discoverer-replica.pdf

Dar multe lucruri noi le-am aflat aici.De pilda faptul ca Galileo a aflat despre luneta olandeza de la un student al sau ,Jaques Badovere, in primavara lui 1609.Dupa care in vara lui 1609 a construit o luneta de 8x iar in toamna aceluiasi an una de 20x ,luneta careia ia acordat si un nume,care tradus in engleza este ''Old Discoverer''.Numele in original,in italiana sau latina care o fi fost?Stie cineva ?Mircea