-----------------------------------
Laurentiu
26 Noi 2008 13:26


-----------------------------------
Astronomia de amatori este o curiozitate pentru unii, un hobby pentru altii si o pasiune pentru foarte putini. De aici si gradul de implicare diferit.

Implicarea chiar si a oamenilor care au o pasiune pentru astronomie, sub o forma sau alta (simple discutii, constructie de instrumente, observatii) poate fi fluctuanta din diferite motive (timp liber, aptitudini tehnice, posibilitati financiare, ordine a prioritatilor etc.). 

Sunt astronomi amatori care exceleaza intr-un anumit domeniu (ex. observarea stelelor variabile, astrofotografie, ATM s.a.m.d.), nu si in altele. 

Unii participa la evenimente publice si popularizare, altii mai rar sau deloc. 

La fel, unii contribuie (sau macar incearca, de buna-credinta, sa faca asta) la ceea inseamna astronomie de amatori (publica informatii utile, contruiesc telescoape pentru altii - gratis sau pe bani, este la fel de bine ! - scot telescopul in strada si lasa trecatorii sa se uite la Luna, planete, stele...), altii prefera sa tina ceea ce stiu pentru ei sau sa priveasca cerul din curtea proprie, departe de curiosi si nepoftiti.

Suntem un grup de oameni (am evitat sa scriu "masa" pentru ca ar fi neadevarat) cu capacitati, interese (aspiratii) si realizari diferite.   

Astronomia este... punctul de convergenta, fie ea si temporara, pentru cei care au aruncat, la un moment dat, privirea catre cer si s-au mirat de frumusetile ce se vad acolo. 

De ce ? O replica celebra din nu mai putin celebrul film al lui Kubrik (facut dupa o carte a unuia din autorii mei preferati - Arthur C. Clarke)  "2001: A Space Odyssey" ne furnizeaza, o posibila explicatie:

"...My God, it`s full of stars !"