-----------------------------------
Mircea Pteancu
29 Noi 2008 22:06


-----------------------------------
Tavi
Din ce am citit, si din ce-mi amintesc din cele citite,olandezul Mittenzwey a marit campul ocularului Huygens prin folosirea unei lentile de camp in forma de menisc.Unii spun ca si lentila de ochi a lui Mittenzwey este tot un menisc.In schimb George Airy a folosit o lentila de camp biconvexa si prin aceasta a marit campul ocularului Huygens la 45 grade.Am putea spune ca pentru ocularul descris de tine,cineva de la IOR  a folosit schema lui Airy.Eu am vazut in schimb la Beches un ocular IOR,de microscop presupun deoarece avea diametrul de 23,3mm ,pozitiv deoarece avea diafragma externa,presupun de tip Ramsden,cu un focal de 15mm ,deoarece avea gravat pe el ''16,7x''.
Am citit in aceasta toamna un amanunt pitoresc despre Huygens si ocularele sale.In secolul 17 unii observatori au crezut ca lunetele lor super-lungi le permit sa vada discuri stelare efective.Azi stim ca ceea ce vedem este un disc fals a carui dimensiune nu are nimic a face cu diametrul fizic al stelei.Astfel Hevelius facea de zor masuratori de ''diametre stelare'' cu micrometrul in luneta sa de 45m focal  cu apertura diafragmata iar Flamsteed observa si el aceste ''discuri'' stelare din Derby ,cu o luneta mult mai modesta de numai 4,2 metri focal. Huygens a contestat aceste observatii,deoarece el nu vedea in lunetele sale acele discuri stelare.Flamsteed i-a raspuns ca de aceea nu le vede deoarece insusi Huygens a descris cum isi afuma usor lentila ocularului pentru a reduce aberatia cromatica.

Iata ceva ce nu mi-a trecut prin cap pe vremea cand aveam numai luneta din lentila de ochelari si ocularele de microscop.Oculare pe care le mai am si azi ,montate in reductii de aluminiu de 1,25 inch.Unul din ele este o posibila piesa de colectie,fiind un Reichert de 42mm focal si pe care-l am eu de 25 de ani.Cand l-am primit era deja o piesa veche.Mircea