-----------------------------------
Mircea Pteancu
01 Dec 2008 19:38


-----------------------------------
Mel Bartels mi-a raspuns si spune ca a folosit microfatetarea ,fara canale ,cu polisoare din smoala de drumari,la ei se cheama ''road tar''.Doar ca polisoarelor din asfalt rutier vor trebui sa li sa refaca mai des microfatetarea decat la cele din smoala speciala pentru optica.De asemenea Mel spune ca trebuie facut in smoala un mare semn ''+'' atunci cand este suficient de moale ,scopul acestor canale perpendiculare fiind acela de a crea o cale de iesire aerului care ar putea fi prins intre discuri.De asemenea ,daca optica este una cu sageata mare,atunci recomanda turnarea smoalei in ''guguloi'' (''mound up'') pe centrul sculei urmand ca prin presare ,smoala sa preia forma oglinzii,excesul de material fiind apoi eliminat pe margini.Bob May a detaliat acest aspect care,dupa el,trebuie luat in considerare,doar la oglinzi mai luminoase de F/3.Lucreaza cineva la oglinzi atat de luminoase ?Nu prea cred,dar acesta ar fi fost cazul daca Horea de pilda,ar fi optat pentru un diametru de 15cm pentru oglinda lui din ecran TV,la care R=900MM deci F=450mm.Ca apoi utilizarea unei asemenea oglinzi devine un cosmar fara corector de coma si fara oculare foarte evoluate ,si deci scumpe...asta e alta poveste.Am auzit o istorioara despre un slefuitor de oglinzi din Moldova ,si care, la una din Taberele Perseide, a venit cu o oglinda de 15cm F/1,5 !!!???Stie cineva de pe lista ceva ?Mircea