-----------------------------------
Tavi F.
01 Dec 2008 21:44


-----------------------------------
Sa scriu si eu citeva idei pe acest topic.

* Polisorul de smoala il fac monobloc: turnare -> presarea initiala (pina nu se raceste smoala) cu apa si sapun -> trasarea / decuparea canalelor -> o alta presare la cald, de data asta punind solutia apa-rosu de fier -> dupa racire poate incepe lucrul.
Am incercat pe vremuri fabricarea polisorului cu patratele lipite, numai probleme am avut cu desprinderea unora dintre acestea (e adevarat ca nici contactul nu avea cum sa fie bun).

* Pentru a putea avea un contact bun la polisare, indiferent de materialul oglinzii, aceasta tre' sa fie scoasa din slefuirea fina cu o forma cit mai aproape de cea sferica (perfecta).
In schimb, daca la ultimele sortimente de abraziv se observa ca centrul oglinzii (sau zona mediana) ramine in urma, nu e bine, in nici un caz nu trebuiesc lungite cursele. Oglinda va avea forma hiperbolica (sau hiperbola cu o ridicatura centrala) si cu oricite presari cald/rece nu se va putea mentine un contact bun (polisorul tinde spre forma sferica, marginea frecind puternic), prin lucru indelungat (daca hiperbola nu e exagerata) se poate ajunge la contact bun (si suprafata aproape perfect sferica).

* Pe oricare slefuitor incepator, ce nu are bani prea multi si acces la mai stiu eu ce sortimente de sticle, il sfatuiesc sa observe evolutia lucrului, sa-si dezvolte tehnica de lucru (asta e cea mai importanta, privind si dincolo de metoda clasica a discurilor egale), va putea obtine oglinzi f. bune din sticla float obisnuita 10..19mm (plate glass), deasemenea sa nu se lacomeasaca la diametre prea mari, adica D<=10*grosimea sticlei.

Mel Bartels, care e unul din cei mai "tari" ATM-isti, poate face tot felul de experimente. Oamenii simpli, astronomii amatori care vreau sa obtina niste rezultate trebuie sa mearga pe cai deja batatorite.
Vizavi de aceste afirmatii:
Cred ca tocmai prin experiment poti progresa, poti sa devii "mai tare" (desigur, nu cu salturi peste etape).
Oare EI s-au nascut invatati? Nu cred. Din ce am citit pe net, sigur sint mai deschisi in a impartasi unele lucruri mai subtile ce tin de metoda LOR de lucru, chestiuni dobindite prin experienta, nu vorbe etalon de prin carti.
 
Niste pareri cu caracter general (desi nu-mi place sa generalizez), am impresia ca noi romanii avem mentalitatea plafonarii, a intrarii in "ring" deja invinsi, a capitularii in fata muntelui de obstacole, sau a mersului pe drumul batatorit dar prost.