-----------------------------------
Laurentiu
05 Dec 2008 11:23


-----------------------------------
Mircea,

Am experimentat si eu, la un moment dat, maririle extreme, "nerecomandate". Am folosit, de exemplu, 750x la telescopul de 200/1200 mm adica mult peste "maximul" dublului diametrului (aproape 4x diametrul telescopului). 

In afara de faptul ca am facut asta atunci cand, foarte, foarte rar, turbulenta a fost redusa, singurul dezavantaj a fost acela ca imaginea era mai intunecata. 

In rest, numai de bine: m-am plimbat la pas printre cratere mititele din interiorul lui Clavius, Plato, printre vaile si rifturile lunare, iar Saturn mi-a lasat impresia ca este de dimensiunea unei portocale - mai ca-mi venea sa intind mana sa-l iau de "acolo", Marte - la opozitie - fenomenal, stele duble, altfel "lipite", acum erau separate.

In schimb, instrumentul nu s-a comportat la fel de bine cand am facut observatii la Jupiter. Niciodata. Si nu inteleg de ce.

Nota: observatiile la mariri extreme fac sa se simta acut nevoia unei monturi cu urmarire. Abia astept sa termin constructia telescopului si sa-l sui pe ecuatoriala.