-----------------------------------
Tavi F.
06 Dec 2008 20:18


-----------------------------------
Apropo de marirea cimpului, aveam mai demult o mica luneta terestra 25x30, care era dotata cu un oc. Huygens cu cimp destul de mic. 
Avind eu "darul" modificarilor, i-am refacut configuratia folosind si alte lentile (simple), schimbind semnificativ ocularul prin adoptarea variantei Ramsden. Insa la final am constatat ca aveam vignetare totala, si nu puteam folosi tot cimpul ocularului. Redresorul producind si amplificare, modifica unghiul razelor, fiind posibila vignetarea totala spre marginea cimpului.

Singura solutie gasita a fost introducerea unei a 3-a lentile, de cimp, in fata ocularului propriu zis, aceasta modifica usor si grosismentul, dar mi-a permis sa folosesc tot cimpul ocularului, sa am focalizare, si bineinteles o imagine calitativ acceptabila. Deci, luase nastere un oc. Huygens modificat, alcatuit din 3 lentile, una (plan convexa) de cimp si alte doua ce compuneau "lentila ochiului" (acel Ramsden initial).

Aceea era o vreme in care aveam acces redus la informatie (nici vorba de net), ma bazam mult pe testele optice, activitate care de multe ori imi aducea satisfactii, cum ar fi si (re)descoperirea lentilei Barlow (dupa citiva ani aflasem dintr-o carte de existenta ei).