-----------------------------------
Doru Dragan
06 Dec 2008 21:50


-----------------------------------
"E plictisitor sa faci skandemberg de linkuri" dar mie, dupa ce am citit cele spuse de tine:
Din ce am citit, si din ce-mi amintesc din cele citite,olandezul Mittenzwey a marit campul ocularului Huygens prin folosirea unei lentile de camp in forma de menisc.Unii spun ca si lentila de ochi a lui Mittenzwey este tot un menisc.In schimb George Airy a folosit o lentila de camp biconvexa ... 
mi s-a parut potrivit sa afisez plansa asta care sintetizeaza destul de frumos tipurile de oculare pentru a inlatura eventualele confuzii din discutiile viitoare. Cat despre experienta personala, am avut si eu o perioada in care colectionam tot felul de lentile si incercam tot felul de combinatii. De cand am aflat cate ceva (putin) despre cum se proiecteaza (calculeaza/optimizeaza) un sistem optic, mi-a cam pierit cheful de astfel de experimente.
Dragos, ar mai fi multe (foarte multe) de spus despre oculare dar nu se pot spune toate deodata :) Graficul din josul plansei reprezinta diferitele sorturi de sticla iar pe abscisa si ordonata sunt proprietati ale lor (indice de refractie si numarul Abbe)